Petra Zanki

Datumi rezidencije:
1.-30.07.2012.
Od 1. do do 30. srpnja 2012. ZPC-u ukviru artist-in-residence programa ZPC ugošćuje umjetnicu Petru Zanki koja radi na novoj solo predstavi planiranoj za 2013. godinu.

Petra Zanki izvedbena je i plesna umjetnica rođena 1977. u Splitu. Nakon što je diplomirala komparativnu književnost i francuski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, studij nastavlja na Sorbonne Nouvelle u Parizu (UFR Theatre et Arts du Spectacle). Suosnivač je umjetničke organizacije Banana Gerila i jedan od pokretača ekscene, unutar koje je vodila mnoge projekte s hrvatskim i inozemnim umjetnicima. Kao autorica i izvođačica radila je s Oliverom Frljićem, Borutom Šeparovićem (Montažstroj), Shadow Castersima & Via Negativom. Objavljivala je u časopisima Kretanja, Kazalište i Frakcija. 2010. Zajedno s Brittom Wirthmüller osvaja 1. nagradu na Platformi mladih koreografa Hrvatske. Trenutno radi sama te u suradnji s Brittom Wirthmüller i Teom Tupajić.
2012. – 2013 sudjeluje u SPAZIO programu pri International Choreographic Arts Centre (ICK) - Emio Greco | PC. Živi i radi u Zagrebu.