Teresa Isabella Mayer

Datumi rezidencije:
15.-25.06.2012.
Javni prikaz rada rezidencije:
25.06.2012. | 19.00h

Teresa Isabella Mayer je koreografkinja, izvođačica, fotografkinja te instruktorica pilates tehnike koja živi i radi u Berlinu od 2004. godine. Osim u vlastitim radovima često nastupa i u koreografijama drugih autora sa kojima nastupa diljem Europe. Diplomirala je 2004. koreografiju i ples u Salzburgu: SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance). Već je tijekom studija započela koreografirati te je 2002. godina za svoj rad Side way back osvojila drugo mjesto na koreografskom natjecanju u Burghausenu.

2005. sudjelovala je u projektu Tanzpool Coaching gdje je realizirala prvi dio solo predstave Polytonia, a koju je prikazala u Beču u kazalištu Kosmostheater te u Berlinu (Dock 11, Swanday festival, Ada-Studio) kao u Poljskoj (experyment festival).
Od 2009. godine stvara i predstave za posebne lokacije među koje pripada i djelo Inverted Vision koje je premijerno izvedeno u Beču (Künstlerhauspassage). Inverted Vision 2. i 3. dio prikazani sun a festivalima: Tanz im August / Sommer.bar 2010 te 2011 at Context Festival / HAU 1 u Berlinu.

Istovremeno surađuje sa brojnim drugim koreografima i plesačima. 2007. Nastupa u na Dokumenti 12, u koreografijama Trishe Brown Floor of the forest i Accumulation. 2010 dobila je priznanje Berlinskog Senata kao plesačica, a što joj je omogućilo da sudjeluje i u projektu Solo Performance Commissioning Project kojeg je vodila koreografkinja Deborah Hay. Nastupila je i na kanadskom festivalu Festival Trans Amérique (Montréal) 2010, a 2011. pozvana je u rezidencijalni program pri Schloss Bröllin. Bavi se aktivno i fotografijom.


Datumi radionice za plesače i koreografe suvremenog plesa:
18. i 19. Lipnja, od 11.00 do 15.00h uz 30 minutnu pauzu.
Nakon svake radionice, sudionici su pozvani da nastave individualno raditi na razradi svojih ideja koje generirarju tijekom radionice.


UMKEHREN – sažetak- opis:
Ovim projektom mlada autorica nastoji propitkivati process percepcije te istražiti njen utjecan na oblike komunikacije unutar grupe u situacijama izvanrednog dezorijentacije.
Ovo istraživanje se nastavlja na raniji rad i prijašnja iskustva rada na koreografiji Inverted Vision, koja se bavila perceptualim strategijama i načina na koji ljudski mozak procesira slike. Time počinje njen novi projekt sa radnim naslovom Umkehren.

Predstava Inverted Vision predstavljala je perfrormativni, interaktivni parcours u kojem dva predstavnika publike poduzimaju eksperiment. Oni nose naočale koje kroz posebne leće isrkivljuju sliku. Utemeljno u pojedinačnoj konverziji (one to one conversion... odnosno jedan plesač i jedan sudionik) koja se razvija tijekom ranijeg projekta Inverted Vision, ovo je pokušaj da se pojedinačno iskustvo prevede na kolektivno. Utoliko je potrebno izvršiti analizu pojedinačnih iskustava sudionika te kako se ona transformiraju unutar grupnih procesa. Publika je pozvana da se upusti u ovu grupnu avanturu tijekom koje će neki nositi naočale sa posebnim lećama. U ovoj novoj predstavi uz mene sudjeluje još dvoje plesača, te muzičar i krećemo se na razmeđi između performativnih elemenata, izgovorene i snimljene riječi, zvukova i video snimki.