29 Travnja: Svjetski dan plesa

Svjetski Dan Plesa je dan kada slavimo ples i pokret kao umjetnost, ali i kao dio svakodnevice.

UNESCO je 1982. godine pokrenuo inicijativu da se 29. travanj slavi ples diljem svijeta kao podsjetnik javnosti na univerzalnost plesa koji prevladava sve nacionalne, političke i kulturne prepreke. Na ovaj je datum rođen Jean-Georges Noverre (1727-1810), jedan od najznačajnijih plesnih reformatora koji se smatra i osnivačem modernog baleta. Hrvatski institut za pokret i ples obilježava ovaj dan od samog osnutka te je time bio među prvima u svijetu koji su prihvatili ovu UNESCO-vu inicijativu. Zagrebački plesni centar ovim povodom otvara svoja vrata te Zagrepčanima nudi bogati izbor raznovrsnih, besplatnih plesnih aktivnosti.

Autor ovogodišnje poruke plesa je Israel Galván, španjolski koreograf i flamenco plesač.

Pozivamo sve da se pridruže slavlju koje uključuje brojne i raznovrsne plesne radionice i bogati kolaž-program kojim predstavljamo raznolikost i bogatstvo plesnih formi.

U nastavku pogledajte raspored plesnih događanja u ZPC-u 29. travnja:


RADIONICE (bijeli studio)


11:30-12:30h

BALET ZA UMIROVLJENIKE

voditeljica: Iva Richtermoc
Iva Richtermoc (HR) upoznat će generaciju u najboljim godinama (50+) s baletnim tehnikama. Vježbe će se prilagođavati mogućnostima svakog polaznika ponaosob, bez ikakvog forsiranja. Baletni pokret zahtjeva pravilno držanje, pokreće sitne mišiće u tijelu, te pomaže ojačati muskulaturu tijela, a time popravlja i držanje te smanjuje bolove u leđima i zglobovima. Svaki mišić aktivno sudjeluje u pokretu te pojačava fleksibilnost i osjećaj koordiniranosti u prostoru. Također, vježbanje baleta pomaže kod kroničnih vrtoglavica te artritisa u koljenima i bolovima u donjem dijelu leđa. Istraživanja pokazuju da je ples općenito odličan način za poboljšati pamćenja, sprječava i/ili usporava demenciju i razvoj Parkinsonove bolesti.

12:30-14:00h

MASTERCLASS

voditeljica: Molly Lynch
Molly Fletcher Lynch (USA) vodit će suvremene plesne tehnike za srednju i naprednu razinu znanja. Radionica će uključivati yogu, suvremene plesne tehnike i vježbe improvizacije kako bi se postiglo autentično stanje mobilnosti, te lakoća pokreta. Na radionici će se inzistirati više na kvaliteti pokreta, nego na „obliku“. Započinje se temeljitim zagrijavanjem i radom na centru, nastavlja kretanjem kroz prostor, vježbama na podu, vježbama snage te završava koreografijom.
Radionica je na engleskom jeziku i traži se poznavanje plesne terminologije.
Više o Molly: http://mollyfletcherlynch.com/

14:00-15:00h

AFRODANCE

voditeljica: Zrinka Lukčec Kiko
Radionica pod vodstvom Zrinke Lukčec Kiko (HR), podrazumijeva suvremenu interpretaciju afričkog plesa, čije su osnovne karakteristike policentričnost, složeni pokreti cijelog tijela kroz prostor, precizni pokreti, pokreti zdjelice, rotacije, skokovi, značajna brzina izvođenja pokreta, uključuje povratak iskonskom, prirodnom i oslobađajućem pokretu te slobodi tijela, pokreta i doživljaja. Radionica je otvorena za sve dobne skupine i nije potrebno predznanje.

15:00-16:00h

BREAKDANCE

voditelj: Rusi Yosifov
U svijet breakdancea ili „B-boyinga“, kao jednu od zanimljivijih plesnih forma današnjice zbog svoje energičnosti i improvizacijske slobode, uvest će vas Rusi Yosifov (BG).
Sam sadržaj radionice prilagodit će se polaznicima, ovisno o njihovom predznanju i tjelesnim predispozicijam. U svakom slučaju obuhvatit će osnove, polazeći od osjećaja za beat, preko osnova toprocka, footworka, te moguće i freezeva i powermovesa. Cilj radionice je razvijanje samopouzdanja, osjećaja za glazbu, postavljanje temelja za daljnji rad i razvoj kvalitetnih B-boy plesača. Radionica je otvorena za sve dobne skupine, početnike , ali i polaznike s predznanjem.

 


CHOREO PROGRAM 17:00-17:30hČETIRI

Ansambl Plesnog odjela Umjetničke škole Franje Lučića, Velika Gorica
Koreograf: Zvonimir Kvesić
Plešu: Elena Beganović, Sara Fundić, Tanja Kalenski
Glazba: Olafur Arnalds,"Say my name" Zvonimir Kvesić

MOTION

Koreograf: Aleksandra Mišić, plešu polaznici edukativnog programa ZPC-a: Napredni jazz

NESTALI ZA 2 MIN

Grupa : Family Cardio Crew (Guardian Owl Crew)
Plešu: Šimun Stankov; Mateja Miković; Marijana Pintarić; Anis Habibović

MISS YOU

Koreograf: Ognjen Vučinić
Plešu polaznici edukativnog programa ZPC-a: Suvremeni ples, napredna grupa

 RADIONICA (medijateka ):


18:00-20:00h

RADIONICA ORIGAMIJA ZA DJECU I ODRASLE

voditeljica: Klaudija Radojčić
PREDSTAVE:


image12-18h

Site specific performance: USPINJAČA

lokacija: Tomićeva, Uspinjača.
koreografija: Žak Valenta

Izvedbe počinju u 12 sati, 14 sati i 16 sati na početku Tomićeve ulice.

Projekt je rezultat trodnevnog procesa s prijavljenim izvođačima koji su okupljeni javnim pozivom Zagrebačkog plesnog centra. Izvedbe su besplatne i sami birate vrijeme kada želite pogledati ovu malu magičnu minijaturu na specifičnoj lokaciji.

20:00h

TRIJADA

koreografija: Maša Kolar
izvođači: Ricardo Campos Freire, Dino Baksa, Josipa Kukor & Maša Kolar
suradnici: Jasmina Holbus, Jelena Janković, Tena Bošnjaković, Nuno Salsinha & Petra Dančević

22:00

AKO ZAIGRAM NEKU NOVU IGRU

Ideja, improvizacija i izvedba: Nikolina Komljenović
Glazba: AZOT, Break word:Boxer(Ivan Bujger, Ivo Korečić, Ronald Panza, Bojan Gagić)
Dizajn svijetla: Marino Frankola
Tehnika: Duško Rihtermoc
Kostimografija: Nikolina Komljenović
Fotografija: Tinka Ines Kalajzi, Denis Stosic