Croatian(HR)English (United Kingdom)
Home Publikacije

Publikacije u izdanju HIPP-a

Uz svoju redovitu djelatnost Hrvtaski institut za pokret i ples bavi se i izdavaštvom, a u njegovoj su ediciji dosad izašla slijedeća izdanja:
Razvoj suvremenog plesa: Ana Maletić, životopis je knjiga o Ani Maletić te obrađuje važnu epohu ranije povijest suvremenog plesa u Zagrebu (tzv. Zagrebačka škola) i unutar Hrvatske. Namjera je i ovog izdanja da se nastavi analitički kontektualizirati i dokumentirati povijest suvremenog plesa u Zagrebu kao kolijevci ovog izričija u Hrvatskoj.

Intencija je, nadalje, da se pruži kontekst kojim se jasnije i snažnije pozicionira disciplina plesne umjetnosti u širem društvenom kontekstu a poglavito u kulturološkom smislu u Hrvatskoj.

Ispis

"Kaspomanija" je DVD-testament koju je Hrvatski institut za pokret i ples izdao 2002. godine kao homage sa namjerom da se obilježi životni opus jedne od najvećih plesnih umjetnica Hrvatske: Milane Broš (1930-). Ovaj poduhvat prvi takve vrste u Hrvatskoj i još k tome u području suvremenog plesa. DVD kroz kritičke tekstove, intervjue, slike i film prati razvoj i umjetnički put ove izuzetne ličnosti hrvatske kulture. Čini to kroz razvojni put jednog od najvitalnijih ansambala suvremenog plesa KASP – Komorni ansambl slobodnog plesa – pružajući ujedno uvid u jedno od najdinamičnijih razdoblja hrvatske plesne scene.

Milana Broš, nakon kratkog angažmana u Baletu HNK počela je samostalno raditi najprije u Pionirskom kazalištu (danas Zagrebačko kazalište mladih) da bi 1962. godine pokrenula Eksperimentalnu grupu slobodnog plesa, iz koje izrasta Komorni ansambl slobodnog plesa. Kroz tri generacije ovog ansambla prošli su mnogi koji su obilježili, a I danas bilježe razvoj domaće plesne scene. Značenje KASP-a, pored brojnih inozemnih gostovanja i nagrada dobivenih na festivalima i natjecanjima od Ljubljane, preko Palerma do Pariza, i danas je neprocjenjivo za povijest suvremenog plesa u Hrvatskoj.

Ispis
Aktivni projekti:

MAPAZ - Moving Academy for Performing Arts - Zagreb
Tjedan suvremenog plesa
Putevi plesa
Moving Beyond Inclusion
360° - Building Strategies for Communication in Contemporary Dance