Rezidencije

Programi umjetničkih rezidencija (Artist-in-Residence program) umjetnicima omogućuju da se nesmetano posvete uglavnom istraživanju/ realizaciji specifične ideje.

Rezidencijalni programi omogućuju umjetnicima da se posvete svom procesu zahvaljujući povoljnim uvjetima koje umjetnik inače ne bi imao na raspolaganju (ili barem ne u navedenom obimu, obliku). Najveći broj rezidencijalnih programa namjenjen je pojedincima iako, naravno, ima i izuzetaka.

Vrste rezidencija – općenito:

Nijedna rezidencija nije ista! Svaki program, svaki studio, svako kazalište, svaki centar diljem svijeta i bez obzira na disciplinu nudi individualizirane rezidencijalne programe koji su odraz konteksta kako socio-ekonomskog tako i specifičnosti u odnosu na lokalitet, profil organizacije koja nudi rezidenciju, do kuratorski specifičnih tema. Bez obzira na obim, rok trajanja i druge uvjete – svaka rezidencija ima svoju karakterističnu atmosferu i razlog postojanja. Vrijeme trajanja rezidencije kao i vrijeme održavanja rezidencija također se razlikuje od mjesta do mjesta: od vikend, dvotjednih do šestomjesečnih – pa i godišnjih. Neki se centri usredotočuju na pojedine discipline, drugi potiču suradnju između različitih disciplina a nekima je fokus na određenu temu. Također, svaka se rezidencija razlikuje po resursima koje nudi umjetniku – bilo da se radi o financijskim uvjetima, do onih vezanih uz smještaj. Neki centri pružaju rezidenciju prema aplikacijama (pozivnim natječajima) drugi prema individualiziranim pozivima. Treba znati da se način selekcije razlikuje. Neki resurse koje pružaju kao dio rezidencije dodatno obogaćuju mogućnošću mentorstva, drugi pružaju savjetodavne usluge itd.

U svakom slučaju kod svake aplikacije za rezidenciju bilo gdje u svijetu umjetnik mora razmisliti o sukladnosti ideje vodilje (potrebe projekta/ uvjeti rezidencije; koja i kakva iščekivanja treba ispuniti). Najuspješnije su rezidencije one u kojima umjetnik nalazi svoj interes koji se pak poklapa sa interesom i mogućnostima onoga koji pruža rezidenciju; gdje se “potražnja i ponuda” nadopunjuju.

Motivacija je vrlo bitna, iako se na prvi pogled čini manje bitnom. Većina onih koji nude rezidenciju imaju razloge zašto ih nude. Često je to niz različitih razloga; svaki podjednako bitan i važan za onoga koji rezidenciju nudi. Stoga dobro promislite kada se javljate na rezidencije te svakako potvrdite da postoji sukladnost interesa. Možda vam u tom pogledu pomognu ova pitanja:

 • Želite se dodatno profesionalno obrazovati (npr. naučiti specifičnu tehničku ili drugu vještinu? Dobiti povratnu informaciju o svom radu od iskusnog kuratora,programatora, teoretičara, nekoga sa drugačijim iskustvom?)
 • Zanima vas produkcija (da li imate već jasno definirani projekt koji želite zgotoviti? Da li trebate vrijeme i uvjete koje nudi rezidencija da dovršite svoju produkciju? Da li imate namjeru da ideju na kojoj radite doista i javno prikažete? Da li mislite da bi vam rezidencija omogućila da svoj rad dodatno promovirate/ kontekstualizirate?);
 • Želite li se izolirati (želite se odmaknuti od svakodnevice kako biste se mogli više fokusirati na svoj rad? Želite se izmaknuti od često stresnog načina rada/ života profesionalnog umjetnika koji sam mora osigurati uvjete za rad? Želite se izložiti nekoj novoj kulturi, sredini kako biste dobili novi poticaj za stvaranje/ inspiraciju?);
 • Želite upoznati nove ljude/ suradnike? ( Želite upoznati nove umjetnike? Želite svoje ideje razmijeniti sa kolegama iz druge sredine? Želite istražiti mogućnost suradnje sa drugim umjetnicima; mogućnost realizacije specifične ideje (ili, naći novi poticaj); Želite da svoja iskustva i znanja podijelite sa drugima (putem radionica, predavanja i sl.?);
 • Želite se profesionalno uzdizati? (Tako da se izložite novoj kulturi, sredini, utjecajima; da upoznate druge umjetnike, njihove inicijative, istražite i proučite nove galerije, prostore, glazbenike…Pogledate nove predstave?);
 • Niste sigurni zašto? Možda ovog trenutka i ne znate na koji način biste se mogli uključiti u neku rezidenciju i što biste mogli ponuditi; ali, ako posvetite malo vremena gore navedenim pitanjima, te razgovarate sa suradnicima, kolegama o svom radu – možda vas upravo nešto od toga inspirira i potakne da osmislite ideju te da se prijavite na neku od rezidencije – ovdje u Zagrebačkom plesnom centru ili negdje drugdje.

Kako odabrati rezidenciju:

U svijetu se doslovce nudi na tisuće rezidencija. U Zagrebačkom plesnom centru možemo ponuditi nekoliko tijekom godine i to različito koncipirane i sa različitim resursima.

Nadamo se da će vam sljedeći komentari pomoći u donošenju odluka vezanih uz odabira rezidencijalnog programa; bez obzira da li se javljate na rezidenciju u Zagrebačkom plesnom centru ili negdje drugdje:

Kojom se disciplinom / stilom bavim; kojoj lokaciji/ regiji gravitiram?

Koji puta se čini lakše pronaći rješenje ukoliko se ograničimo na mogućnostima koje su pred nama. Nemojte zaboraviti da ponekad ukoliko ste odveć specifični u svojim zahtjevima puno je teže naći rezidenciju kojom ćete biti u potpunosti zadovoljni. Trebate stoga ipak definirati koji su vam osnovni interesi i mogućnosti. Zašto da na primjer tražite rezidenciju u Parizu ako ona ne nudi smještaj koji vam je potreban, ili ako morate dodatno osigurati putne troškove a nemate za to uvjete? Ako se bavite npr. jazz dance-om nemojte tražiti rezidenciju koja je se nudi plesačima/ koreografima suvremenog plesa. Provjerite sukladnost vašeg stila/ estetike sa programom organizacije koja nudi rezidenciju. Ali pri svemu tome ostanite otvoreni iznenadnim i novim mogućnostima.

Budite otvoreni suradnji (ali samo ako ste spremni o idejama koje vas zanimaju razgovarati otvoreno sa drugima koji možda i ne dijele vaše mišljenje ili su iz neke druge discipline ); postoje brojni interdisciplinarni rezidencijalni programi koji bi bili moguće bili od interesa za vas projekt ?

Daleko, egzotično/ blizu i pristupačno?
Internacionalna rezidencija može biti i geografski vrlo blizu – možda čak u nekom od pograničnih mjesta. Daleko i egzotično nije uvijek najbolje!

Koji rezidencijalni model?
Predlažemo da se raspitate o vrstama rezidencije koje su na raspolaganju te da promislite koji vam model odgovara ovisno o vašim potrebama ali i resursima koje već imate na raspolaganju, te također ovisno o tome što vam se nudi ali i što vi možete ponuditi.

 • Provjerite detaljno i druge informacije vezane uz organizaciju koja nudi rezidenciju;
 • Donesite odluku: da li u svom radu volite raditi samostalno ili lako uspostavljate interakciju sa drugima?
 • Provjerite da li ste dobro razumjeli sve uvjete vezane uz rezidenciju (uključujući pravila ponašanja) a koja ćete morati poštivati tijekom rezidencije (ukoliko niste sigurni da možete udovoljiti posebnim procedurama i poštivati pravila ponašanja, ili se prilagoditi novoj radnoj kulturi i sl. - možda ova rezidencija i nije za vas!)
 • Unaprijed provjerite možete li “samostalno djelovati” (na primjer: ponekad vam se čini zgodno da kada ste već u rezidenciji u inozemstvu da svoj rad ponudite nekoj drugoj organizaciji – provjerite da li organizacija koja vas je udomila to prihvaća!).

Da li su prostor/ resursi zadovoljavajući?
Kada tražite rezidenciju dobro je biti svjestan koje su vam potrebe: uz prostorne obratite pažnju i na ostale resurse koje trebate. Ova ce pitanja pomoći u procjeni:

 • Da li rezidencija nudi uvjete koji odgovaraju vašoj disciplini (na primjer: ako vi trebate drveni pod a nudi se samo linoleum);
 • Koje alatke trebate, u odnosu na one koje se nude (Tehnika? Tehnologija?) Da li ih možete nesmetano koristiti i pod kojim uvjetima?);
 • Koje materijale trebate; da li ih rezidencija nudi; da li ih možete koristiti i pod kojim uvjetima?
 • Kakva je situacija u odnosu na opskrbu raznim materijalima? Da li su takvi dućani u blizini rezidencije ili morate sve donijeti sa sobom? (Ovo je naročito bitno kada se radi o rezidencijama izvan urbanog središta! Kakve su prometne veze sa većim urbanim središtem?);
 • Kakav studio trebate (veličina prostora je jednako bitna kao i činjenica da li studio ima prozor, stakleni zid i sl.);
 • Kolika je vjerojatnost da ćete dobiti (ako vas prihvate u rezidenciju) studio koji vam treba i kada vam treba?
 • Da li je smještaj koji vam se nudi u sklopu radnog prostora, ili odvojeno? Da li vam ponuđena situacija odgovara?
 • Da li i što/ koliko trebate platiti od resursa koje koristite (neke rezidencije nude samo prostor, neke samo smještaj, neke sve ali ne i osoblje).

Znate kamo, kako , i što! Bravo, ali...!
Zamislite da ste odabrali svoje idealno mjesto za rezidenciju zato jer su: Fotografije na internet stranicama bile fantastične; vi smatrate da je to mjesto najbolje za vas; smatrate da nijedan drugi centar ne nudi nešto slično; netko vam je to mjesto preporučio… Ipak, dobro je sve provjeriti i razmislite:

 • Da li program za koji ste uvjereni da je najbolji na svijetu doista odgovara vašim potrebama, te da li odgovara i vašem karakteru;
 • Da možda ipak negdje bliže, ili na nekoj drugoj lokaciji , postoje neka druga organizacija koja nude slične ili čak iste uvjete i mogućnosti koje bi više odgovarale vašoj djelatnosti, stilu, karakteru, iščekivanjima, te resursima koje imate na raspolaganju...

Pozvani ste u rezidenciju? Divno, ali…!
Ovakva vam situacija sigurno godi; na kraju krajeva netko vas je i odabrao zbog vaše ideje, talenta, ili iz nekog drugog razloga…Ali, da li je to ono što vama treba, što si vi želite, što si možete priuštiti:

 • Da li biste odabrali ovaj program i ovakve uvjete u ovom trenutku vaše karijere, ili biste možda da možete birati odabrali nešto drugo?
 • Da li ste upoznati sa pravim razlogom zašto su upravo vas odabrali (pa i onda ako ste se sami prijavili?); da li se slažete sa ovim razlozima ili ste moguće razočarani; da li ih možete prihvatiti (neke se odluke temelje na geografskoj/ nacionalnoj pripadnosti; koji puta nije bilo mogućnosti odabira?)

Praktikalije:
Da li će rezidencija biti uspješna ili ne ovisi o mnogim faktorima. Često su to vrlo osnovne praktikalije koje nemaju nikakve veze sa stvaranjem umjetnosti. Nemojte zaboraviti na sljedeće te se raspitajte e na vrijeme:

 • Da li sa sobom možete povesti vašeg umjetničkog ili životnog partnera, dijete, ili mezimca,?
 • Da li sa sobom možete ponijeti svoju hranu; da li možete kuhati i pripremati obroke ili samo zagrijati hranu u mikrovalnoj te skuhati vodu za čaj? Da li ćete imati vlastitu kupaonicu? Kolika je razina privatnosti u smještaju koji vam se nudi? Da li se nudi smještaj ili morate sami platiti (koliko?). Koji/ kakvi su restorani u blizini rezidencije? Koja je prosječna cijena obroka?
 • Koje vrsta prometala imate na raspolaganju? Kako doći do rezidencije? Da li rezidencija pokriva putne troškove? Da li rezidencija pokriva lokalni transport? Nude li vam na korištenje vozilo (auto/ bicikl)? Trebate li međunarodnu vozačku dozvolu? Imate li osigurano parkiralište?
 • Da li voltaža na mjestu rezidencije ista kao doma, te da li odgovara vašoj tehničkoj opremi? Da li se utičnice razlikuju?
 • Da li trebate posebno osiguranje ( zdravstveno ili opće?); Trebate li radnu dozvolu? Vizu? Ako da, morate li to sami riješiti ili će vam pozivna organizacija pomoći?

Prijavljivanje:

Postoji onoliko vrsti prijava koliko i rezidencija. Svaka organizacija ima svoja pravila i procedure kojima se rukovodi kod odabira; neke su transparentnije od drugih. Neke ih uopće nemaju već odluke ovise o tome koliko im se dopada vaš dosadašnji rad, neke su po pozivu, ponekad odluka ovisi o tome koliko su organizatori upoznati sa vama kao umjetnikom, da li im se sviđa vaša ideja… A ponekad je to stvar sreće i slučaja – možda organizacija ima neki grant ili financiranje te treba osigurati umjetnika (bilo kakvog umjetnika tek da opravda financijska sredstava i time pokrije dio operativnih troškova; možda trebaju umjetnika iz pojedine regije, zemlje, grada, discipline …Možda vas je netko preporučio…). U svakom slučaju većina organizacija rezidencije dodjeljuje unaprijed – koji puta svega par mjeseci unaprijed a ponekad i godinu dana unaprijed.

Dobro je znati sljedeće:
Prijave se razlikuju od jedne rezidencije do druge, i teško da možete uspoređivati uvjete i kontekst. Neke su rezidencije otvorene svima, a neke su namijenjene specifičnim umjetnicima, umjetničkim disciplinama, temama, regijama itd…

Najčešće organizator rezidencije traži da umjetnik dostavi vrlo specifičnu dokumentaciju i popratni materijal i to u specifičnom obliku. Takva se dokumentacija ponajčešće sastoji od: CV-a, biografije, obrazloženju motivacije uz opis projekta ili ideje koja se tijekom rezidencije želi razraditi. Ponekad se očekuje javni prikaz rezultata rezidencije. Koji puta rezidencija traži da se za prezentaciju konačnog produkta pruži povoljnija, unaprijed dogovorena cijena (ponekad budite spremni i na “besplatnu” uzvratnu izvedbu); ponekad se takav suodnos iskazuje kao koprodukcija.

Svaka organizacija ima svoje vlastite procedure i pravila temeljem kojih bira umjetnika u rezidenciju a ponekad svi uvjeti nisu ni navedeni. Stoga je uvijek dobro dodatno provjeriti:

 • Vrijeme rezidencije (da li vam vrijeme koje se nudi odgovara – prvenstveno u odnosu na dinamiku vašeg projekta?);
 • Da li organizacija koja nudi rezidenciju ima mogućnost promjene datuma ukoliko se ukaže takva potreba?
 • Da li imate dovoljno vremena da se pripremite za rezidenciju?
 • Organizacije koji puta objavljuju natječaje za razna vremena – provjerite da ste se prijavili na rok koji vama odgovara!
 • Uvijek provjerite što znači “rok prijave” – da li to znači da prijava treba stići naznačenog datuma, ili je to datum koji označava dan kada je pošiljka poslata?
 • Uvijek provjerite oblik i obim dokumentacije koja je potrebna; provjerite da ste u potpunosti razumjeli sve uvjete koji se nude kao i kriterije kojima treba udovoljiti;
 • Provjerite da li trebate nešto uplatiti kod prijave, ili tijekom rezidencije;
 • Provjerite da li će Vam organizacija vratiti dokumentaciju koju ste odaslali ukoliko niste odabrani u rezidenciju;
 • Provjerite da li svojim potpisom na prijavu već unaprijed prihvaćate neke obaveze;
 • Da li je odgovor koji očekujete naprosto pozitivan ili negativan, ili postoji mogućnost liste čekanja; da li organizacija obavještava samo uspješne kandidate (i na koji način!); Da li morate sami provjeriti da li ste primljeni?); Da li možete zvati da provjerite status prijave?

  Ukoliko ste odabrani u rezidenciju, a prije no što krenete na put, osigurajte ugovor koji navodi sve uvjete; najbolje je da ugovor potpišete prije no što krenete. Provjerite prije potpisa da li trebate dozvolu boravka, radnu vizu i slično te da li organizacija koja vas poziva osigurava te dokumente ili morate sve obaviti sami (raspitajte se unaprijed, za svaki slučaj, o kojim se procedurama radi).

Provjera financiranja:

Svaka rezidencija ima svoju cijenu. Neke organizacije mogu osigurati sredstva koja pokrivaju sve troškove rezidencije, neke pak ne pokrivaju ni osnovne troškove. Koji puta možete aplicirati (i dobiti) dotaciju (grant) za rezidenciju ali morate provjeriti koji vam dio pripada. Koji puta takav grant dobiva (ili aplicira) organizacija koja nudi rezidenciju. U svakom slučaju jedan dio troškova (prostor barem) je uvijek pokriven barem djelomično ako ne u potpunosti te najvjerojatnije treba naći dodatna sredstva financiranja za sve vaše potrebe tijekom rezidencije. Vrlo je bitno razumjeti koji su to troškovi koje vi morate snositi, što vam je i u kojem obimu osigurano te kolika je cijena pojedine usluge koja je naznačena ili samo djelomice dostupna a moguće je da će vam zatrebati. VI morate za svoju rezidenciju znati svoj budžet. Neophodno je da unaprijed osigurate dodatna (sva) financijska sredstva za potrebe svojeg projekta.

Dobili ste rezidenciju. Čestitke slijede; ali, nemojte zaboraviti provjeriti sljedeće:

 • Da li grant koji je organizacija dobila da vas ugosti u potpunosti pripada organizaciji ili ćete i vi dobiti dio financijskih sredstava u gotovini ili u uslugama (u kojem obimu)? Da li se ta sredstva koriste da se pokriju svi troškovi koje organizacija ima u pružanju rezidencije? Da li i Vi trebate nešto pridonijeti? Koliko? Za što?
 • Ukoliko je ugovorom o rezidenciji vama dodijeljen novac, provjerite da li (i koji) dio tih sredstava morate uplatiti za uslugu ili dijelove usluge rezidenciji, ili možete sa tim sredstvima slobodno raspolagati. Provjerite da li je grant koji ste dobili za rezidenciju dostatan ili morate osigurati dodatna sredstva za rezidenciju? Provjerite također da li trebate po isteku rezidenciju predati kakav izvještaj (što sve trebate od dokumentacije). Provjerite da li je takav grant bespovratan.
 • Svakako, prije nego li krenete, osigurajte (pot)pisani ugovor o financijskim detaljima rezidencije, razgraničenju bilo kakve gotovine koja je na ime rezidencije odobrena grantom ili slično. Tko, Koliko, Kada, Koliko!
 • Provjerite koliko vam novaca treba za život u novoj sredini! Nemojte zaboraviti da ćete se htjeti I zabaviti!

Trebate dodatna sredstva!
Odabrani ste, ali novac koji je na raspolaganju čak i u situaciji da je prostor odnosno potrebna oprema besplatna – nije dostatan da pokrije sve troškove vašeg projekta ili rezidencije. Preporučujemo sljedeće:

 • Nikako nemojte pristati na rezidenciju ukoliko niste 100% sigurni da sa svoje strane možete pokriti sve dodatne i druge troškove proizašle ili vezane uz rezidenciju a koji su nepokriveni od strane organizacije koja vas poziva;
 • Zamolite organizaciju koja vam pruža rezidenciju za pozivno pismo ili pismo namjere, kako biste mogli aplicirati na dodatne fondove za dodatna sredstva;
 • Pitajte organizaciju koja vas poziva u rezidenciju da li postoje neki dodatni izvori prihoda na koje oni mogu aplicirati za vas li na koja se vi možete javiti u suradnji sa njima;
 • Prijava za dodatna financijska sredstava traži svoje vrijeme, stoga pitajte organizaciju koliko su (i da li su) fleksibilni u odnosu na rokove rezidencije; da li mogu pričekati da saznate razinu uspješnosti aplikacija za dodatno financiranje.

Trebate pokriti sve troškove rezidencije uključujući troškove smještaja i puta ?
Provjerite da li rezidencijalni centar postoji zato da udovolji potrebama umjetnika te koji je prilagođen radu sa umjetnicima i njima je na usluzi. Naime:

 • Brojne su organizacije koje nemaju financijskog kapaciteta da za vas plate sve troškove vezane uz rezidenciju. Ali, i takve organizacije vam mogu puno toga ponuditi “u naturi”. Svakako je bitno da provjerite što točno nude i koliko je to od interesa za vašu karijeru, projekt, promociju? Provjerite što vam nude u naturi a što se nudi dodatno i uz koju cijenu, te utvrdite da vam je ponuđena cijena prihvatljiva i razumna;
 • Neki su rezidencijalni centri profitni, komercijalni centri. To ne znači da je takav centar “loš”. On jednostavno tako funkcionira ali su pitanja koja morate razmotriti u ovom kontekstu ista kao i kada se radi o neprofitnim centrima. Bitno je razumjeti razliku i motivaciju. I, svakako, provjerite kvalitetu usluga kao i kvalitetu rezultata. Slobodno pitajte za listu umjetnika sa kojima su radili;
 • Provjerite da li morate platiti unaprijed, tijekom ili na kraju rezidencije;
 • Provjerite koja je cijena pojedine usluge i onda kada ne morate ništa platiti: Kolika je cijena sata tehničara? Da li prostor morate dodatno platiti ukoliko ga želite dodatno koristiti?
 • Provjerite da li se od vas očekuje “protu-usluga” (npr. Da održite radionicu, prikažete javno radnu verziju rezultata rezidencije, prisustvujete okruglom stolu, upoznate lokalnu zajednicu, sudjelujete u drugim programima koje organizacija nudi – koji su to programi, njihov cilj, da li ćete dobiti kakav honorar za ovaj rad ili je to dio rezidencijalnog angažmana itd…)

U svakom slučaju nemojte zaboraviti da ste gost; da ste imali prilike pitati i provjeriti sve uvjete (ako ste to propustili ne možete kriviti za sve propuste I nastale nesporazume organizatora rezidencije!); pristali ste svojevoljno na uvjete; svakako želite ostati u dobrim odnosima te se potrudite da ostavite vrata otvorena budućoj suradnji! Po završetku rezidencije porazgovarajte otvoreno sa domaćinom o dojmovima kao i o mogućnostima daljnje suradnje. Nemojte zaboraviti da se zahvalite na pruženoj potpori. Ostanite u kontaktu sa organizacijom i nakon što je rezidencija gotova.