Ona/Her

19.2.2016. | 20:00 h 20.2.2016. | 20:00 h

50 kn redovna cijena
40 kn cijena s popustom za studente, umirovljenike te članove udruga DOMINO, UPUH, UPPU "PULS", KULTURNI POKAZ i KLUBTURPUNKT
35 kn cijena s popustom za članove HIPP-a (polaznici plesnih tečajeva ZPC) X

Žak Valenta & Aleksandra Mišić

"IT'S SHOWTIME, FOLKS!“
Ovo je čuvena sintagma koju Joe Gideon (glumi ga Roy Scheider), slavni brodvejski koreograf, izgovara svakog jutra gledajući se u kupaonsko ogledalo svog njujorškog stana dok priprema novi kazališni projekt u čemu ga opstruira karcinom s kojim je suočen, u mjuziklu i hit filmu redatelja Boba Fossea „Sav taj jazz“ iz 1979. godine.

U jednom od svojih rijetko davanih intervjua, jedan od najvećih i najutjecajnijih koreografa mjuzikla 20. stoljeća i višestruki oskarovac BOB FOSSE na pitanje novinara Davida Sheehana 1980 godine je li vrijedilo uložiti cijeli život u svoj rad skromno odgovara:
„To je teško pitanje. sigurno da sam dobio mnogo, ja volim svoj život, mislim da bih ponekad trebao pobjeći od posla i ne dati da me uzima cijelog i ne biti potpuno opsjednut njime, ali to se ne događa. Ja sam najsretniji na probama!“

Foto: Ksenija Španec

 

Možda je upravo tu eksplozivnost , dualizam i dihotomiju života kao i nepodnošljivost običnog života najbolje dočarao legendarni Bob Dylan u svojoj bezvremenskoj pjesmi „Knockin' on Heaven's Door“

Upravo ta isprepletenost njihovih života, predanost, radoholičarstvo, strast pa i destrukcija, bolest i smrt zanimljivo su polazište za istraživanje kako umjetnici danas žive i na koji je način ta umjetnost ogledalo njihovih života te obrnuto.

Vrijeme je ovdje zanimljiv suputnik noseći evolucijski trenutak koji u određenom trenu mijenja percepciju života pa tako i umjetnosti.

Nedavno preminuli doajen naše video i multimedijalne umjentosti Ivan Ladislav Galeta ističe da umjetnikom moraš biti 24 sata dnevno, čime jasno sublimira dilemu odnosa umjetnosti i života ističući da su ŽIVOT umjetnika i njegova UMJETNOST neodvojiva cijelina.

Kroz sličnu autoreferencijalnost, koja se provlači kroz radove svih gore navedenih izvora inspiracija od Fossea do Galete, u ovom scenskom projektu istražujemo vlastite živote i umjetničko djelovanje ulazeći u sve segmente te pomalo voajerski i intimistički propitujemo vlastite stavove, uvjerenja i iskustvo ne štedeći se neugode, srama, istine i lucidnosti.


Autori: Aleksandra Mišić, Žak Valenta, Bojan Gagić
Izvođači: Aleksandra Mišić
Produkcija: masa dance company
Realizirano u sklopu Rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra
Projekt je financiran sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH