Staying Alive

17.12.2015. | 20:00 h 19.12.2015. | 20:00 h

40kn redovna cijena u pretprodaji
50 kn redovna cijena na dan izvedbe
40 kn cijena s popustom za studente, umirovljenike te članove udruga DOMINO, UPUH, UPPU "PULS" i KULTURNI POKAZ
35 kn cijena s popustom za članove HIPP-a (polaznici plesnih tečajeva ZPC) X

Public in private / Jasna L. Vinovrški

Staying alive, najnovije djelo koreografkinje Jasne L. Vinovrški, reflektira uz gorki humor pitanja reda i kontrole tijekom migracije ljudskih i ne ljudskih subjekata. Djelo propituje kako je to utjecalo na kodifikaciju zakona koji danas ima ključnu ulogu u kontroli migracijskog procesa te ga je time ovjekovječilo produkcijom znanja i diskursa na temu migracija.

Za vrijeme ovog procesa tablet je kao osobna tehnološka naprava imao vrlo važnu ulogu sredstva kontrole nad tijelom izvođača. Postupno, tijelo ulazi u stresno stanje koje traje te se povećava tijekom izvođenja predstave. Konstantna izvedba krhkih i izvođaču nesigurnih situacija odražava ideju o izvanrednom stanju, o kojem govori W. Benjamin:

“tradicija potlačenih uči nas da 'izvanredno stanje' u kojem živimo nije iznimka već pravilo.”

Predstava je ušla u selekciju Aerovavesa za 2016. godinu.

Projekt je nastao kroz rezidencije u sklopu europskog projekta Migrant Bodies (migrantbodies.eu)

Iz kritike:

"Staying Alive Jasne Vinovrški, jedini dio projekta Migrantna tijela koji funkcionira kao samostojna izvedba, komunicira jedno drugo iskustvo ranjivosti, prisutne kao kontrast između gubitka ravnoteže na podlozi od naslaganih knjiga i opsesivne, repetitivne, ubrzavajuće forme koja tematizira sadržaj migrantskih kontrola tijela u doslovnom partnerstvu s vlastitim tabletom kao jednakopravnim izvođačem. Staying Alive, iako naizgled zatvorene forme, zapravo nastaje u suptilnoj dinamici s publikom. Autoričina ranjivost u balansiranju na vrhu gomile knjiga, produženog trajanja, kinestetički angažira i tijelo publike – pokušavate je, posve uzaludno, podržati – sudjelujete aktivno u njenom naporu. Staying Alive je duhovit, jer Jasna Vinovrški preuzima ulogu mekano-stroge hostese - stjuardese u vlastitoj predstavi, ali u njemu nema nimalo cinizma, potrebe da se distancira od vlastite izloženosti, niti naivnosti kroz fantaziju o beskonfliktnoj multikulturalnosti. On govori o jednoj novoj kvaliteti težine egzistencije u pokret."
Una Bauer