Inkluzivne scene

18.10.2015.

40 kn redovna cijena
20 kn cijena s popustom za osobe s invaliditetom
X

 

INKLUZIVNE SCENE projekt je u obliku mini-festivala kojim Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta (Integrated Movement Reserach Collective - IMRC) u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom nastavlja svoj rad u polju inkluzije osoba s invaliditetom u suvremenom plesu.

Ovaj odabir predstava nastao je spontano, suradnjama koje smo razvili u dosadašnjem radu, susretima, razmjenama praksi, iskustava, problema, ideja i utopija. Želja i potreba za uspostavljanjem zajedničkog konteksta kroz okupljanje naših izvedbi na jednom mjestu sa zajedničkom publikom, prirodni je nastavak ovih aktivnosti.

Program INKLUZIVNIH SCENA tako će otvoriti Magija, plesna grupa iz Rijeke. Pioniri i inovatori u ovom polju, naši su stalni partneri s kojima razvijamo edukacijsku praksu, a projektom zajedničkog Koreografskog laba potičemo kreaciju i umjetničku autonomiju naših plesačica i plesača.

Plesna umjetnica i edukatorica Sandra Banić Naumovski djeluje kroz radionice s gluhima i čujućima te će predstaviti kvartet X ... GDJE SE PUTEVI KRIŽAJU... plesni rad koji uključuje improvizaciju kao izvođačku praksu.

Predstavu Magnolija (ili prkos) nastalu kroz program IMRC kolektiva zajedničkim istraživanjem plesova japanskog buto majstora Kazua Ohnoa izvest će Vesna Mačković i Silvia Marchig.

Kako u ovom prvom, eksperimentalnom programu INKLUZIVNIH SCENA nismo u mogućnosti predstaviti izvedbe naših kolega iz inozemstva, program će završiti projekcijom plesnog filma the lily the rose engleske plesne i filmske umjetnice Charlotte Darbyshire. Nastao 2015., duhovit je, drzak i fascinantan poetski portret plesačica Kate Marsh i Welly O’Brien prikazan kroz eho Violet i Daisy Hilton, izvođačica i sijamskih blizanki iz 1930-ih.

Projekt INKLUZIVNE SCENE, nakon Zagreba, održat će se 14.11. u Rijeci u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci, u organizaciji Magije.

Dobrodošli!

 

PROGRAM

 

18:00 h / crni studio.

Prema tišini (rad u nastajanju)

Plesna grupa Magija

Koreografija i koncept: Gordana Svetopetrić
Ples i kreacija: Sanja Josipović, Kristina Kovačić, Sanja Polić i Anita Rumac
Gosti: Senka Baruška i Martina Rukavina
Trajanje: 20 min.

Prema je kratki koreografski rad koji propituje našu svjesnost odnosa tijela i prostora te otkriva trenutke zajedničke vibracije i komunikacije. Putanje kojima se plesači kreću nikada ne završavaju već mijenjaju oblike i obogaćuju se međusobnim odjecima. Otjelovljavane međusobnih povratnih informacija zanima nas u onoj mjeri u kojoj se dopušta dublje prodiranje u instance osjetilnosti. Propitujemo različite etape naše osjetilne spoznaje, plešemo otkrivajući što nam ples čini, osluškujemo nepristupačno, putujemo.

Plesna grupa Magija dolazi iz Rijeke. Djeluje devet godina kreativno istražujući plesni pokret na području fizičkog kazališta i suvremenog plesa. Njeni su članovi mlade osobe sa invaliditetom iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka u suradnji sa Društvom za kibernetiku psihoterapije Rijeka. Produkcije: TV on the radio (Mila Čuljak, 2006), Ti si mi za pet (Mila Čuljak, 2007), Život kao igra (Gordana Svetopetrić, 2008), Dance with me (Gordana Svetopetrić, 2009), Uzmi me na oblaku (Gordana Svetopetrić, 2009), Kroz tebe se lako prolazi (Sanja Josipović, 2011), Crta između (Sanja Josipović, 2012).
Pokrovitelj: Grad Rijeka

 

 

18:30 h / crni studio.

X ... GDJE SE PUTEVI KRIŽAJU...

Plesna radionica gluhih i čujućih polaznika

...TU SE SUSREĆEMO. NISMO ISTI. NITKO, NIKADA, NIGDJE NIJE. ALI POKUŠAT ĆEMO. SUSREST ĆEMO SE. ZBOG SEBE I SVIH ONIH KOJI DOLAZE POSLIJE NAS.

Koreografija i odabir glazbe: Sandra Banić Naumovski
Plesači/ce: Barbara Bursać, Eleonora Magdalena Vrdoljak, Mea Marija Glasnović Sabahudin Budo Jusić
Tehničko vodstvo i oblikovanje svjetla: Zdenko Trandler
Trajanje: 40 min.

Ovaj plesni rad nastao je u sklopu plesnih i udaraljkaških inkluzivnih radionica čujućih i gluhih polaznika, u okviru projekta PRAVO NA UMJETNOST. Produkcija: Centar za kulturu POU Zagreb, a ostvareno uz pomoć Grada Zagreba.

 

 

19:15 h / bijeli studio.

Koreografski lab IMRC i Magija

Tamara Bračun i Irma Unušić, prikaz rada u nastajanju,
Ima li magije?

 

 

 

20:00 h / crni studio.

Magnolija (ili prkos)

Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta –  IMRC

Autorice: Vesna Mačković, Silvia Marchig, Iva Nerina Sibila 
Izvedba: Silvia Marchig i Vesna Mačković
Glazbeni citati: Kazuo Ohno, Tokyo 2002, La Argentina, Mother
Video citat: Kazuo Ohno, Mother
Produkcija: Amela Pašalić za IMRC
Trajanje: 45 min.

Ovaj duet prvi je cjelovečernji rad IMRC kolektiva. Ishodište su tekstualni i likovni nacrti Vesne Mačković za imaginarnu predstavu Nepokretne. Teme pokreta i statike, ekstatičnog plesa i prisilnog mirovanja, kao i transponiranje tih kategorija u zone intimne memorije, tjelesne imaginacije i transgresije identiteta, izvođačice razvijaju u svojim autonomnim zonama. Onim emocionalnim kao i onim tjelesnim, spajajući se na kraju u zajedničko tijelo prepoznavanja i podrške. Kao fascinacija, predmet interesa i na koncu kao medij među izvođačicama, nametnuli su se plesovi Kazuoa Ohnoa, a naročito prijelomna La Argentina.

Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta –  (IMRC - Integrated Movement Research Collective) edukacijski je i izvedbeni projekt koji se bavi inkluzijom osoba s invaliditetom u suvremenom plesu. Djeluje u sklopu Zagrebačkog plesnog centra gdje održava radionice na tjednoj bazi. Dosadašnji radovi: From Body to Body izveden je u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Karlovcu, Magnolija (ili prkos) u Zagrebu, Rijeci i u Ateni u sklopu festivala Unlimited Access, a Octet-stream izveden je u Dubrovniku unutar projekta The Night of Inclusion.

 

 

21:00 h / crni studio.

the lily the rose

projekcija filma Charlotte Darbyshire

Trajanje: 27 min.

the lily the rose film je plesačice i redateljice Charlotte Darbyshire. Film je poetski portret plesnih umjetnica Kate Marsh i Welly O’Brien – svijet sestrinstva, show-biznisa  i pjesama, inspiriran prijateljstvom i radom samih umjetnica, kao i Violet i Daisy Hilton izvođačica i sijamskih blizanki iz 1930-ih. Film se bavi njihovom izvedbom, zajedničkim pričama, anatomijom i fascinantno otvorenim pristupom invaliditetu.