Trilogija

19.9.2015. | 21:00 h - premijera

30 kn redovna cijena
20 kn cijena s popustom za HIPP članove, studente, umirovljenike te članove udruga DOMINO, UPUH, UPPU "PULS" i KULTURNI POKAZ
X

Trilogija (2011-2015) Saše Božića i Petre Hrašćanec je niz predstava o odnosu suvremenog plesa i pop glazbe, a sastoji se od „Love will tear us apart“, „Boys dont cry“ i „ the_beatles “ .

Prvi dio Trilogije, „Love will tear us apart (2011.) solo je za Petru Hrašćanec koji žanrovski vrluda između rock koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. Izvođačica Petra Hrašćanec izvodi odabrane ljubavne pjesme, dok u pauzama saznajemo naoko efemerne detalje o nastanku same produkcije, rasplićući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira čin izvedbe. Gledatelj je pozvan da aktivno preuzme odgovornost u lancu hijerarhije izvođačkog čina. “Love will tear us apart” jedna je od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava, a hrvatsku plesnu umjetnost predstavljala je u europskim kulturnim metropolama poput Milana, Bruxellesa, Dublina, Lyona, Pariza, Ljubljane.

Petra Hrašćanec nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta 2012. za najbolju žensku plesnu ulogu. „Boys don't cry“ (2012.), drugi dio Trilogije, istražuje naslijeđe ženskih kantautorica iz razdoblja 60-ih godina prošlog stoljeća, te s njima povezana pitanja ženskog identiteta na sceni i skrivenih političkih poruka koje takva glazba, i ples na nju, posjeduje. Ženski identitet u predstavi razložen je na glas i pogled, a vlasništvo nad njim raspravlja se u formi dueta Petre Hrašćanec s Markom Jastrevskim. Boys dont cry dobitnik je produkcijske nagrade tjedna suvremenog plesa, 2012. „the_beatles“, (2015), bavi se Beatlesima, jednim od najkomercijalnih i najpopularnijih sastava u povijesti pop glazbe, te kroz zazivanje zlatnog doba pop glazbe računa na emocionalni i tjelesni odgovor gledatelja. Naglasak je na procesima slušanja te s njima povezanim procesima auditivne memorije i uključivanja publike u zajednički proces sjećanja kroz slušanje.

Zanimljivost trilogije je da je zapravo svejedno gdje ju se izvodi – funkcionirala bi jednako u galeriji, u parku, privatnom stanu kao i na kazališnoj pozornici. Popularna glazba u podlozi sva tri dijela samo je zvučna kulisa koja aktivira određene emocije iz kolektivne memorije, dok Božić I Hrašćanec postavljaju neka važnija pitanja – kome uopće pripada izvedba, tko na nju ima pravo, koliko je zapravo relativan i nestabilan pojam plesačke virtuoznosti u suvremenoj plesnoj izvedbi, i koliku važnost u konačnici ima i uživanje u plesu, kako za izvođača, tako i za publiku, kao i izvođačka iskrenost.
- Jelena Mihelčić, kulisa.eu


Autori: Saša Božić i Petra Hrašćanec
Izvođači: Petra Hrašćanec, Marko Jastrevski, Josipa Štulić, Matea Bilosnić, Filipa Bavčević
Odabir glazbe: Saša Božić i Petra Hrašćanec
Svjetlo: Marino Frankola
Kostimografska podrška: Zdravka Ivandija Kirigin
Producentica: Andrea Remetin
produced by:  de facto


 www.defacto-theatre.com