48. međunarodni festival kazališta lutaka – PIF

15-17.9.2015.

48. Međunarodni festival kazališta lutaka - PIF održat će se od 14. do 19. rujna u Zagrebu, a u svom će službenom programu prikazati trinaest predstava iz devet zemalja i pružiti publici pregled europskog, domaćeg i regionalnog lutkarstva

Ovogodišnji PIF ravnopravno predstavlja tri različite tendencije u lutkarstvu – repertoarne predstave u kojima se demonstrira vještina tradicionalnog lutkarstva, predstave koje eksperimentiraju i proširuju lutkarsku formu te novi trend europskog kazališta – predstave namijenjene najmlađoj publici koja se prvi put susreće s kazalištem. Urednica programa ovogodišnjeg PIF-a Livija Kroflin ističe da će PIF pokazati čudo oživljene materije i snagu kazališta animacije u kojem je animirano ama baš sve, a istančanijim dušama možda ukazati na jedinstvo čovjeka, lutke, trave i kamena.

PIF će tradicionalno biti najavljen 12. rujna povorkom lutaka kroz grad koju će predvoditi gigantska maskota festivala Pifko, a u sklopu popratnih programa bit će održane radionice lutkarstva za sve uzraste, treća izložba dječjih radova Lutka, maska, PIF! (od 11.9. u EtnoArt Galeriji) i niz predstava na otvorenom.

Festival će biti otvoren predstavom Tutu nizozemskog kazališta Lichtbende, koja će nas odvesti u dvadesete godine prošlog stoljeća osebujnim spojem kazališta sjena, kazališta predmeta, plesa i glazbe koja se izvodi uživo. Tutu je prije svega gozba za oči i uši, ali i putovanje kroz povijest društvenih i umjetničkih plesova u turbulentnom razdoblju između dva svjetska rata koja će oduševiti publiku svih uzrasta i prizvati u sjećanje razdoblje najranije filmske produkcije.

Uspješna suradnja PIF-a i Umjetničke akademije u Osijeku nastavlja se i ove godine, kad ćemo po prvi put moći vidjeti njihovu predstavu u službenoj konkurenciji festivala. Pod mentorstvom Maje Lučić i u režiji Tamare Kučinović, UOAS će nam predstaviti svoju viziju Šimunovićeve Duge, koja je od selektora festivala prepoznata kao predstava koja može ravnopravno konkurirati i profesionalnim produkcijama. UAOS će nam se predstaviti i u popratnom programu I TO JE PIF... s čak četiri predstave (O Tolstoju i lavovima i pustim otocima, Kuma smrt, Zlatokosa i Mjesečina) u kojima će predstaviti šarolike mogućnosti lutkarskog izraza i vještinu animacije kao zalog u bolje lutkarsko sutra.

Novina ovogodišnjeg programa je filmski program ovogodišnjeg PIF-a, u sklopu kojeg će biti prikazan niz lutkarskih filmova, među kojima su i kultni filmovi studija Aardman o Wallaceu i Gromitu, ali i popularna televizijska serija Radio Televizije Novi Sad Lutkomendija, čije je prikazivanje posvećeno autoru ovog regionalnog Muppet Showa, nedavno preminulom Milivoju Radakoviću.
Ulaznice za 48. PIF možete kupiti u pretprodaji 10. i 11. rujna u KUC-u Travno. Nakon 14. rujna moći ćete ih kupiti i na blagajnama dvorana u kojima se održavaju predstave. Ulaznice za predstave bit će dostupne i putem internetske stranice http://www.pif.hr, na kojoj možete pronaći i cjelokupan program festivala.

Program predstava u Zagrebačkom plesnom centru:

 

15. 9.2015. // 11:00

PATKA, SMRT I TULIPAN

Kazalište lutaka Ljubljana, Republika Slovenija (dob 5+)

O predstavi...16. 9. 2015. // 17:00 i 19:00

O JANJETU KOJE JE PALO S NEBA

Naivno kazalište Liberec, Češka Republika (dob 2+)

O predstavi...17. 9. 20150 // 11:00

MALI HÄWELMANN

Kazalište noći, Savezna Republika Njemačka (dob 3+)

O predstavi...17. 9. 20150 // 19:30 i 21:30

DUGA

Umjetnička akademija u Osijeku, Republika Hrvatska (dob 12+)

O predstavi...Ulaznice se mogu kupiti:

  • 10. i 11. rujna 2015. u pretprodaji na blagajni KUC Travno, B. Magovca 17 (ulaz za publiku) od 12.00 do 20.00 sati;
  • od 14. do 19. rujna 2015. na blagajnama dvorana u kojima se održavaju predstave sat vremena prije početka;
  • na web stranici www.pif.hr odabirom predstave;

Cijena pojedinačne ulaznice iznosi:
- predstave za djecu – 15,00 kn,
- predstave za djecu za organizirane grupe - 10,00 kn (sponzorstvo Medo Štedo
    Erste banke)

  • predstave za odrasle - 30,00 kn


ORGANIZATOR FESTIVALA

Kulturni centar Travno (KUC Travno)
Božidara Magovca 17, 10 010 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1/66 01 626, 66 92 574
fax: +385 1/66 01 619
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
web: www.pif.hr , www.kuctravno.hr