Ovo (ni)je moja šuma

28.9.2015. | 20:00 h otkazano!

KIK Melone

50 kn redovna cijena na dan izvedbe
35 kn cijena s popustom za studente, umirovljenike te članove udruga DOMINO, UPUH, UPPU "PULS" i KULTURNI POKAZ, te članove HIPP-a (polaznici plesnih tečajeva ZPC) X

Predstava Ovo (ni)je moja šuma nastala 2010.g.,prepoznata od publike, kritike i kolega, obnavlja se na poziv Off Europa Festivala u Leipzigu i Dresdenu. Zagrebačkoj publici predstavlja se u prostoru u kojem je nastala, Zagrebačkom plesnom centru.

Ishodište ove predstave je koreografkinja i plesna umjetnica Pina Bausch. Između 70-tih i 90-tih godina 20. stoljeća, njezina uprizorenja dovela su u pitanje konvencionalne granice plesnog, dramskog i opernog izričaja.

Buđenje proljeća (1975), Komm, tanz mit mir (1977), Modrobradi (1977), Café Müller (1978), Arije (1979), Karanfili (1982) ili Palermo, Palermo (1989) trajno su izmijenili kartu umjetničke ekspresivnosti, ali i autore ove predstave - plesačicu, koreografkinju i pedagoginju Silviju Marchig, glumca i plesača Darka Japelja teatrologinju Natašu Govedić.

Opera i performans dijele mnogo karakteristika.
Zaokupljenost ekstremnim stanjima.
“Smrtnu ozbiljnost“. Grandioznost svakodnevice, svakodnevnu grandioznost. Žudnju za pogibeljnim intenzitetom.
Svijest o artificijelnosti svega što dotičemo.
Krajnje preciznu isplaniranost djelovanja.
Pomanjkanje, pa i parodičnost “izvjesnosti“ u samoj izvedbi. Znanje o tome da moć dominacije često od nas dobiva i nehotičnu suradnju.
Znanje o tome da moć otpora češće šuti, pjeva, udara glavom o zid, razbija prozore ili zapomaže, nego objašnjava. Skepsu prema “velikim etiketama“. Potrebu heterogenog izvođača, bez obzira na vladajuću klasifikaciju i hijerarahiju scenskih izvedbi. Opera i peformans izravno se susreću i na samoj pozornici Pine Bausch (1940-2009), nezaobilazne koreografkinje i plesne umjetnice.

Pozivamo vas na šetnju njezinim i našim šumskim rezidencijama.


Autori: Silvia Marchig, Darko Japelj, Nataša Govedić
izvođači: Silvia Marchig i Darko Japelj
format: Diptih (opera i performans u istoj večeri)
podžanr: upravljanje režimom izvedbenih napetosti
inspiracija projekta: Pina Bausch (1940-2009)
tekst: Darko Japelj, Silvia Marchig, Nataša Govedić
dramaturginja: Nataša Govedić
glazba: Nenad Hrgetić
svjetlo: Bojan Gagić
mjesto radnje: Zagreb, Pariz, pozornica/šuma, Wuppertal, Rijeka, Stuttgart
izvršna producentica: Nina Križan
produkcija: KIK MELONE i Hrvatski institut za pokret i ples
Obnova predstave potpomognuta je od strane Off Europa Festivala Lepzig - Dresden, SR Njemačka, Plesnog centra Tala i Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.