Susret s ansamblom iz Francuske: plesovi Baska

18.7.2015. | 19:00h

Plesni Ansambl “Lagunekin”

49. Međunarodna smotra folklora, festivalska priredba nacionalnog značenja, ove se godine održava u Zagrebu od 15. do 19. srpnja. Posvećena je Dubrovačko-neretvanskoj županiji, čija je kulturna baština obilježena stoljetnim doticajima sa širim mediteranskim i europskim kulturnim prostorom. Uz sudionike iz odabrane županije i drugih krajeva Hrvatske na Smotri nastupaju i ansambli iz Francuske, Iraka, Kanade, Kosova, Makedonije, Njemačke, Perua, Portugala i Španjolske. Program uključuje scenske priredbe, radionice, koncerte i izložbu, a dio programa uključen je u Festival Francuske u Hrvatskoj.

Iz Francuske dolazi “Lagunekin”, amaterski plesni ansambl koji tridesetak godina djeluje u Bardosu u pokrajini Baskiji te čuva i predstavlja tradicijske plesove i glazbu Baska. Baski su poznati po velikoj plesnoj kulturi i doprinosu klasičnom baletu. Među Baskima u Francuskoj, kao i u Španjolskoj, djeluju mnoge plesne škole, koje pohađaju i njihovi plesači – amateri. Uz brojne amaterske ansamble, u obje zemlje djeluju i profesionalni tradicijski plesači i glazbenici, pa je baskijska plesna i glazbena baština stalno prisutna na europskoj sceni.

Uz ostalo “Lagunekin” će predstaviti plesove koji su istog podrijetla kao i plesovi iz Dubrovačko- neretvanske županije, prvenstveno više vrsta plesova s mačevima koji su srodni moreški i kumpanijama s otoka Korčule te plesovima pokladara s Lastova i bijelih maškara s poluotoka Pelješca.