Kutija (Melankolija No. 3, andante)

6.7.2015. | 21h

Mitja Obed (SI)

40 kn redovna cijena
20 kn cijena s popustom za studente, umirovljenike te članove udruga DOMINO, UPUH, UPPU "PULS" i KULTURNI POKAZ
20 kn cijena s popustom za članove HIPP-a (polaznici plesnih tečajeva ZPC) X

Plesni projekt Kutija (Melankolija No.3., andante), nastao je iz želje za otkrivanjem granica ljudskog bića. Koncept projekta razvija se iz iluzije nas kao bezgraničnih bića, a izražava se pokretom, ekspresijom i tijelom. Plesač koristi tijelo kao medij za prikaz iluzornosti naših „bezgraničnih“ osjećaja, iskustava, razumijevanja...

Spoznajom i osvješćivanjem da postoje oni koji ne mogu na isti način izraziti sebe zbog vlastite nemogućnosti, hendikepa...javlja se osjećaj samilosti, zamišljenosti, propitkivanja,melankolije....

Tuđe „granice“ ukazuju nam na vlastitu „ograničenost“; na postojanje vlastite „kutije“, i naposlijetku njezino prihvaćanje. Naglasak je na želji da se ide preko vlastitih granica, ali ne iz potrebe da se ponovno definiraju, već da se svijet shvati i prihvati kao nedefiniran susret pojava i nuspojava.

Solo plesni performans temelji se na ritmu, izrazu i pokretu flamenca, ali interpretiran na moderniji način, koristeći druge plesne forme. Pokret je definiran kao spoj flamenca, baleta i suvremenog plesa. U želji da oslobodi ekspresiju u punoći i potraži kompleksnije scenske forme, koreograf upotrebljava formu baleta i suvremenog plesa, pri čemu tijelo dobija slobodniji izražaj.


Autor, koreograf i izvođač: Mitja Obed
Glazba: Enrique Morente, Arvo Part, Olafur Arnalds, Diego Carrasco, Adam Ben Ezra, Gertrude Stein
Montaža videa: Miha Mally


Mitja Obed rođen je u Kranju (Slovenija). Svoju plesnu karijeru započinje latinoameričkim plesovima, a satove flamenca pohađa od 2007. godine u Ljubljani u klasi Ane Pandur. Istovremeno usavršava baletnu tehniku u baletnoj školi Stevens u Sloveniji. Kao plesač flamenca usavršava se u Madridu na renomiranoj flamenco akademiji Amor de Dios kod najpriznatijih plesača: Maria Juncal, Alfonso Losa, Joaquin Grilo, La Lupi, Olga Pericet, Javier Latorre, Manuel Reyes Maya, Angel Atienza. 2011. postaje član i jedan od koreografa grupe CoraViento sa kojom izvodi predstave Trenutek i V zeleni senci lune. U suradnji s plesačicom La Sali u Beogradu i Zagrebu izvodi performans Flamencoraneo. S koreografijom Orobroy osvaja priznanje za najboljeg koreografa festivala Transgeneracije u Cankarjevom domu (Ljubljana, 2013).

embed video plugin powered by Union Development