Stranac

27.6.2015. / 19:30 h | 28.6.2015. / 22:00 h |

BADco.

BADco. se u predstavi STRANAC bavi istoimenim romanom Alberta Camusa otvarajući paradigmatske teme i slike tog literarnog remekdjela.

Od egzistencijalizma pojedinca i njegovog djelovanja kroz mehanizme nagona, preko racionalnog povjerenja u koncepte socijalnog i pravnog sustava, pa sve do potpunog prepuštanja posljedicama etičke interpretacije razloga i povoda ubojstvu, BADco. nanovo ispisuje i ikonografski preispituje situacije upisane u ovo Camusovo djelo. Polazeći od problema izostanka (su)osjećanja i očekivane emocionalne reakcije, projekt STRANAC preko Camusovog antijunaka Meursaulta analizira socijalna i sistemska licemjerja sakrivena iza kolektivnog osjećaja etičkih principa.

 

Rastvarajući samu materiju romana, kreiran je tekstualni predložak kao ishodišni materijal za formiranje koreografskih interpretacija pojmova isljeđivanja, povjerenja, neminovnosti i solidarnosti, te situacija pritvora, nadzora i kazne, kretanja i komunikacije u ograničenim uvjetima.

Uz nastavak suradnje s likovnim umjetnikom Sinišom Ilićem, piscem i dramaturgom Goranom Ferčecom, u ovaj su projekt pozvani i glazbenici Alen i Nenad Sinkauz, kostimograf Sivijo Vujičić i dizajner svjetla Alan Vukelić.