Neodgovorne

19.9.2014. | 20:00 20.9.2014. | 20:00

prikaz rada u nastanku

Projekt Martine Tomić i Lene Kramarić nazvan “Luksuz”, premjerno izveden u jesen 2013. godine u Dubrovniku (Art radionica Lazerti), te u Zagrebu (ekscena -Academa Moderna), ove godine preko rezidencijalnog programa ZPC-a nastavlja s radom i okuplja još dvije multimedijalne umjetnice: Hrvoslavu Brkušić i Ivanu Pipal.

Četiri autorice, postavljajući mnoga pitanja i osvještavajući svoje svakodnevne pokrete, razvijaju projekt radnog naslova "Neogovorne".
Spajanjem različitih medija i sposobnosti pojedine autorice, kroz zvuk, sliku, pokret i osjećaj, stvara se začudna izvedba između nesigurnosti i sigurnosti. Metodologiju rada čine situacije u kojima se autorice susreću, tražeći svoje sličnosti i različitosti, te povezivajući svoje sposobnosti i medije kojima se izražavaju, u smislenu cjelinu.

Na koji se sve način mogu prikazati emocije u drugim medijima? Kako doći do ravnoteže? Kako prolazimo kroz zrak? Hoću li danas stići u park? Kako se traži bez cilja? Što najviše primjećujem u svakodnevnici? Što bi se desilo da svakoj emociji (pokretu) dodamo uzdah, uzvik ili zvuk? Koje su naše mogućnosti? Što bi bilo da smo cijelo vrijeme svjesni gravitacije? Koliko često se obratim svom tijelu, da vidim kako je? Koja iskustva izabrati u moru? Da li promjene biraju tebe ili ti biraš njih? Od čega se sastoji naš svijet? Kako obajsniti i utjeloviti pokret koji je nejasan? Kako vidimo? Kako osjetiti zvuk? Kome komuniciramo i jesmo li se spremne dati?

Svaka autorica posjeduje neku sposobnost, ima svoju intuiciju, i drugačije opažanje, a stvaralačka ideja koja je polazište projekta bazira se na intimnim pitanjima proizašlima iz takvog istraživanja. Rezultat je ipak usmjeren prema publici, trebao bi komunicirati o svakodnevnici s kojom se svatko može poistovjetiti, a izvedba bi mogla i ponuditi neobične 'upute za korištenje' raznih svakodnevnih pokreta i sposobnosti.