Bharatanatyam - klasični indijski ples u izvedbi Maje Drobac

8.2.2014. | 19:00h
Produkcija: Maja Drobac; Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP)
50 kn redovna cijena
40 kn studenti, umirovljenici, članovi HIPP-a (polaznici ZPC tečajeva), te članovi udruga DOMINO, UPUH i UPPU "PULS", studenti Akademije dramske umjetnosti
X
Bharatanatyam, najpopularniji klasični ples Indije, univerzalno je prihvaćen kao istančana ekspresija indijske kulture. Kao ritualna umjetnost, njegova intimna veza s hramom zrcali neprimjetne osjećaje poklonika i reflektira nutrinu hindske kulture. Jedna je od najljepših, najsuptilnijih i najotmjenijih plesnih formi na svijetu. Ovoga puta Maja Drobac predstavit će koreografije koje je na nju prenijela njena profesorica Smt. Lalitha Srinivasan, jedna od najpoznatijih živućih predstavnica Maysurskog stila. Smt. Lalitha Srinivasan učenica je pokojne Dr. K. Venkatalakshamme koja je plesala na samom Maysurskom dvoru i danas slovi kao najpoznatija predstavnica Maysurskog stila Bharatanatyama.

Gošća na ovoj izvedbi: Nataša Moskaljov

Plesna umjetnica Maja Drobac učenica je Gurua Smt. Lalithe Srinivasan (Nupura škola za Bharatanatyam iz Bangalorea / Maysurski stil), a diplomu iz Bharatanatyama stekla je u Kerali, na Bhaskara College of Fine Arts (gurui: Sri Hemanth Kumar, Smt. Vijayalakshmi Hemanth Kumar, Smt. P.P. Govinda i Smt. Jisha Govinda). Maja svira Mrudangam (klasičnu indijsku udaraljku) pod vodstvom gurua Sri Chaluvaraju, a diplomirala je na Akademiji suvremenog plesa u Amsterdamu.