Projekt rezidencijalne umjetnice Zagrebačkog plesnog centra Marjane Krajač - izvedbe na drugim lokacijama:


KOREOGRAFSKA FANTAZIJA BR. 1

Autor, koreograf, koncept: Marjana Krajač

21.11.2013. | 19:30 | Umjetnički paviljon, Zagreb | Svjetska praizvedba 22.11.2013. | 19:30 | Umjetnički paviljon, Zagreb 23.11.2013. | 19:30 | Umjetnički paviljon, Zagreb 24.11.2013. | 19:30 | Umjetnički paviljon, Zagreb

Ovaj plesni projekt rad je renomirane koreografkinje i autorice Marjane Krajač, umjetnice u rezidenciji Zagrebačkog plesnog centra. U formi plesne izvedbe za pet plesačica rad se bavi koreografijom u formi niza fragmenata koji raščlanjuju njene manifestacije, oblike i simptome. On je istovremeno izvedba, studija, zapis u vremenu i prostoru koji promatra koreografsku pojavnost u njenoj prvobitnoj datosti, onako kako je ona manifestirana per se.

Rad je nastao u suradnji s berlinskim plesnim centrom Tanzfabrik / Uferstudios u Berlinu, Zagrebačkim plesnim centrom i Umjetničkim paviljonom u Zagrebu.

Riječ koreografija potječe od dvije starogrčke riječi, choreia (χορεία) koja je označavala ples u krugu koji je izvodio kor u grčkim dramama i riječi graphos (γραφή) koja označava pisanje. U nekim tumačenjima prvobitna funkcija koreografije su bili zapisi o pokretima koje je izvodio kor, da bi kasnije termin postao uvriježen za organizaciju pokreta općenito.

Organizacija kretanja u koreografiju može biti vanjska ili unutarnja ili oboje. Da bi bio koji pokret mogao biti izveden, prvobitni uvjet je unutarnja organizacija tjelesnog obrasca koji se manifestira na vanjskoj površini tijela. Taj prvobitni pokret, primum mobile, osnova je svih tipova kretanja. U sljedećim različitim fazama manifestacije pokreta kreira se niz prostorno-tjelesno-vremenskih poligona koji reguliraju, organiziraju i bilježe nizove pokreta organiziranih u nešto što nazivamo koreografijom. Vanjska koreografija prema istim principima preuzima vidljive manifestacije pokreta i organizira ih u veće, vidljivije sklopove.

U zadnjoj instanci kretanje tijela je dio većeg neprekidnog gibanja objekata, elemenata i pojava, sve do onih obrazaca koje možemo samo djelomično percipirati ili pretpostaviti samo neke fragmente njihovih ritmova. Polazeći od teze da je kretanje inherentno tijelu, da se tijelo želi kretati, biti pokrenuto i biti shvaćeno u kretanju, ova teza o koreografiji može se razumjeti kao osobni dnevnik kretanja, studija o rezervoarima tjelesne memorije i suptilni dijalog među tijelima koje dijele prostor i vrijeme.

from Marjana Krajač on Vimeo.


Umjetnički tim projekta:


Autor, koreograf, koncept: Marjana Krajač
Izvedba: Lana Hosni, Nika Lilek, Irena Mikec, Katarina Rilović, Irena Tomašić
Suradnja na projektu: Hrvoje Hiršl
Oblikovanje kostima: Link/Ogi Antunac & Zoran Mrvoš
Oblikovanje grafičkih materijala: Valentina Toth
Tonska tehnika: Miroslav Piškulić
Tehnički direktor projekta: Duško Richtermoc
Asistencija: Leonardo Krakić
Fotografija: Domagoj Blažević, Iva Korenčić-Čabo
Komunikacija: Anita Klapan
http://www.marjanakrajac.com

SVJETSKA PRAIZVEDBA: 21. studenog 2013. u 19:30 sati
i izvedbe: 22., 23. i 24. studenog u 19:30 sati
u UMJETNIČKOM PAVILJONU U ZAGREBU, Trg kralja Tomislava 22.  

Rezervacija ulaznica na tel. 01/ 484 10 70 ili 01/ 487 64 87 od 9 do 16 sati ili e-mailom na
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Ulaznice po cijeni od 40 kuna se podižu sat vremena prije predstave na blagajni Paviljona.

embed video plugin powered by Union Development