Alphard

20.9.2013. | 22:00h | autorica i izvođačica: Mikiko Kawamura (JP)

Alphard (α Hya, α Hydrae, Alpha Hydrae) je najsjajnija zvijezda u zviježđu Hydra. Naziv Alphard dolazi od arapskog al-الفرد (fard), "samotnjak", budući da nema druge sjajne zvijezde blizu njega. Europski astronom Tycho Brahe nazvao ga je Kor Hydræ, srce zmije.

Pozornica za Kawamurin rad je podijeljena u devet kvadrata definiranih rasvjetom. Svaki kvadrat, jasno svjetlošću iscrtanih granica, pojavljuje se jedan po jedan, svaki s drugačijom glazbom na koju Kawamura plešući putuje iz jednog okvira u drugi. Budući da je dizajnirala i skladala sve elemente djela sama, uključujući rasvjetu i glazbu, umjetnica komad opisuje kao "gaz na percepcije". Izvedba je delikatna i snažna, naglašujući vrhunsku vještinu u kompoziciji i izvedbi.

Nakon osvojene nagrade za najbolju mladu umjetnicu na Yokohama Dance Collection EX 2011., drugom natjecanju u kategoriji za nove koreografe, komad je predstavljen u veljači sljedeće godine na Yokohama Dance Collection EX 2012.,  predstavljen od strane Yokohama Red Brick Warehouse No.1 (Yokohama Arts Foundation), te u programu Japanu Focus u plesnom trijenalu u Tokiju 2012. u listopadu iste godine, nakon čega je pozvan na festivale Malta Poznan (s glavnim kustosom Romeom Castellucciem), u Poljskoj u lipnju 2013., te u Hanoi, Vijetnam, na Europe Meets Asia in Contemporary Dance, i u Zagreb, na Perforacije.


podrška: Japan Foundation, the Saison Foundation;
produkcijska podrška: Yokohama Red Brick Warehouse No.1 (Yokohama Arts Foundation) Dance Triennale Tokyo 2012.
svjetlo: Megumi Shimoda;
koordinatorica, produkcijska menadžerica: Ayako Miyake