Performans Sanje Iveković "Zašto umjetnica/umjetnik ne može predstavljati državu-naciju"

21.9.2013. | 20:00

Performans Sanje Iveković "Zašto umjetnica/umjetnik ne može predstavljati državu-naciju", razvijen u suradnji s Radom Iveković, dio je dvodnevnog programa otvorenja međunarodnog multidisciplinarnog festivala suvremene umjetnosti "Meeting Points 7". Festival "Meeting Points 7" usmjeren je na konstekstualiziranu prezentaciju umjetničke produkcije iz Arapskog svijeta, a organizira ga kustoski kolektiv Što, kako i za koga/WHW od rujna 2013. do lipnja 2014. kao seriju izložbi u Antwerpenu, Beču, Bejrutu, Hong-Kongu, Kairu i Moskvi.

Zagrebačka izložba otvara se u Galeriji Nova 20.09.2013, te predstavlja radove Filipe Cesar, Iman Issa, Rajkamal Kahlon, Mahe Maamoun i Jumane Manne.

Performans "Zašto umjetnica/umjetnik ne može predstavljati državu-naciju" bavi se problematičnošću reprezentacije 'nacionalnog korpusa' u svakom obliku, pa tako i u umjetničkom projektu, te apsurdnošću konstruiranja pojma 'naše' umjetnice ili umjetnika, a do sada je izveden samo jednom, u Musée d'art contemporain du Val-de-Marne 2012.

Hrvatsku verziju performansa Sanja Iveković priprema u suradnji s koreografkinjom i plesačicom Sandrom Banić Naumovski, a uz nju na izvedbi u Zagrebu sudjelovat će: Đurđa Grozaj, Paulina Arbutina, Nela Pamuković, Aida Bagić, Vesna Kesić, Ramiza Memedi, Mima Simić i Kata Šečić.