OSJETLJIVI PLESOVI

6.–10.5.2013. | 9–12 h

plesna sesija

10. svibnja / petak / sivi studio / u 10:00 – 11:30
sati je OPEN DAY za gledanje i sudjelovanje.
Svi koji žele (bez obzira na plesno iskustvo) mogu nam se pridružiti kao sudionici sesije ili kao gledatelji.

Osjetljivi plesovi je serija koja se bavi sublimnim i neopipljivim slojevima plesa.
Na razinama koje su na granici obuhvaćenosti fokusirat ćemo primarni nastanak pokreta. Pokret koji objedinjuje tijelo i kojemu je dopušteno nastati i ponovno nestati u prostoru. Pokret koji se nazire, pokret koji će tek postati vidljiv, pokret koji je potpuno nevidljiv, ali je osjetan.

Krenut ćemo od finijih percepcija sporije dinamike, preko ulaska u različite tjelesne teritorije, povezujući prostor, pokret i osjet. Prelazeći zatim preko prirodne dinamike kretanja, one dinamike koja je pojedinačnom tijelu svojstvena istražujući načine za njezino fluidno pokretanje. Obuhvaćajući na kraju shvaćanje prostora i vremena u kojem se tijelo kreće, razumijevajući kako ove tri instance, prostor – tijelo – vrijeme, sudjeluju u dinamici onoga što nazivamo pokret.

Polazeći od teze da je kretanje inherentno tijelu, da se tijelo želi kretati, biti pokrenuto i biti shvaćeno u kretanju, ova serija sesija može se razumjeti kao osobni dnevnik kretanja, studija o rezervoarima tjelesne memorije i suptilni dijalog među tijelima koje dijele prostor i vrijeme.

Sudjeluju: Ida Jolić, Pavle Heidler, Irena Mikec, Aleksandra Mišić, Katarina Rilović, Martina Rožić, Sonja Pregrad, Irena Tomašić
Koncept: Marjana Krajač
Realizirano uz podršku Zagrebačkog plesnog centra, Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture RH
Oblikovanje projekta: Sodaberg