Love will tear us apart / Boys don't cry

05.12.2012. | 20:00h
06.12.2012. | 20:00h
Petra Hraščanec i Saša Božić

Love will tear us apart solo je kreiran za izvođačicu Petru Hrašćanec. Sam rad žanrovski vrluda između rock-koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa. Pitanje vlasništva nad izvedbom isprva stavljeno u apstraktni plesni okvir bavljenja tijelom i politikom pogleda, ekstremno se proširuje u širi umjetnički i socijalni okvir. Ljubav iz naslova prenešena je u ljubav spram plesa,čina plesa samog, dok rad raspravlja razliku između plesa i njegove realizacije kao društvenog događanja kroz konstituciju pojma izvođačice same. Izvođačica izvodi plesne numere, odabrane ljubavne pjesme, dok u pauzama saznajemo naoko efemerne detalje o nastanku same produkcije, raspličući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira čin izvedbe.

Drugi dio trilogije, Boys don't cry istražuje naslijeđe ženskih kantautorica iz razdoblja 60-ih godina prošlog stoljeća te s njima povezana pitanja ženskog identiteta na sceni i skrivenih političkih poruka koje takva glazba, i ples na nju, posjeduje. Ženski identitet u predstavi razložen je na glas i pogled, a vlasništvo nad njim raspravlja se kroz fikcionalnu biografiju plesačice Petre Hrašćanec, koja je na sceni uprizorena u formi dueta s Markom Jastrevskim.

Procedura obiju predstava je ista, izvođači „izvode“ plesne brojeve, dok u pauzama, saznajemo naoko nebitne detalje o nastanku same produkcije. U „Boys don't cry“ situacija se multiplicira, jer plesači imaju različite odgovore  na zadane zadatke, dok sama dramaturgija predstave dovodi u pitanje unisonost na sceni, kreaciju plesnog identiteta i vlastitite  plesne i osobne umjetničke povijesti.

Koreografiju potpisuju Saša Božić i Petra Hrašćanec.Koncept: Saša Božić
Koreografija: Saša Božić i Petra Hrašćanec
Izvedba: Petra Hrašćanec, Marko Jastrevski (Ana Mrak/Aleksandra Janeva Imfeld)
Izbor glazbe: de facto
Tonska obrada: Damir Šimunović
Kostimi: de facto i Zdravka Ivandija
Design: Ploha
Producentica: Štefica Bartolin
Produkcija: de facto
Predstava “Boys don’t cry” razvijana je  unutar međunarodnog projekta SPIDER i jedan njezin dio  prikazan je u okviru predstave At Once . Završni rad na predstavi “Boys don’t cry” realiziran je  kroz radnu platformu ekscene, a u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb

Projekt su podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske  te Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje kulturu i šport.