To Whom It May Concern?

20.01.2012. | 20:00 h
21.01.2012. | 20:00 h

Koreografija: Rosana Hribar i Gregor Luštek

Koga danas bilo što zanima? Kome koristi umjetnost? Što učiniti s njom? Plesači i koreografi, Rosana Hribar i Gregor Luštek, u svom se ‘pokretnom istraživanju’,  ''To whom it may concern'' bave temeljnim pitanjima prikazivanja, razumijevanja i promišljanja umjetnosti danas. U njihovom je fokusu temeljni paradoks suvremene pozicije ‘prihvaćanja’ umjetničkih sadržaja i ‘slanja’ individualnih formi, posebno krhkih kad je riječ o ‘fluidnoj’ umjetničkoj disciplini poput suvremenog plesa.

'U srži potonjeg oblikuje se ambivalentnost procesa opažanja, koji, da bi bio lako razmljiv, treba koncept, i to takav koji će ga prestići na nivou ne-konceptualnog. Za prestizanje (zatvorenost koncepta u vlastitu poziciju izražavanja) nužno je ‘samoubistvo koncepta’, a isto je moguće samo na polju tjelesnog. Tijelo koncept zgrabi za vrat, prožvače ga i na kraju ispljune, zato da bi moglo i samo govoriti. Pri tom se ne radi niti o ‘nadomjestku’ niti o ‘preživljavanju’, već o radikalno novom početku, koji jedino sam može ostvariti uvjete za vlastito bivanje i djelovanje. Umjetnik/plesač mora ‘ubojstvo koncepta’ izvesti potpuno sam, te zbog ‘čistoće’ vlastite poetike iz kade (zajedno s prljavom vodom) izbaciti i novorođenče.

Riječ je o pričama tijela koje traže zajednički nazivnik. Njihovom stalnom traženju, stapanju sa samima sobom, i samo-propitivanju, uvijek s razlogom. Na drugoj strani je netko tko gleda. Tko prati ili ne prati, tko razumije ili ne razumije, ali uvijek nešto uzme. Uzme uvijek točno ono, što razumije i čemu ionako slijedi. To nisi nužno ti, nego je to uvijek tvoj pokret, koji govori, koji kreira i koji puni prazninu, u onom drugom. Stvara potnecijalnu energiju kojom se gledatelj hrani, ali to ne priznaje i kad prepoznaje. Čemu onda tvoja priča, nego zato, da ju jednostavno –isplešeš- odnoso to učiš neovisno o tome koga ili čega se tiče.''

autori Rosana Hribar & Gregor Luštek


 

Koreografija: Rosana Hribar i Gregor Luštek
Plesači: Kaja Janjić, Nataša Jurišić, Katja Legin, Jana Menger, Nino Bokan, Rosana Hribar, Gregor Luštek
Dramaturg: Andreja Kopač

Oblikovanje svjetla: Bojan Gagić

Produkcija: Flota, zavod, Murska Sobota
Koprodukcija: Hrvatski institut za pokret i ples, Flota Ljubljana.
Realizirano uz potporu Ministarstva za kulturu RS, Mestne občine Ljubljana, EU – Programa Kultura, Europske kulturne fondacije.


 


 

from NELASISARIC on Vimeo.

 

 


 

Foto galerija izvedbe u ZPC-u 20.1.2012:
Foto Ksenija Španec.

embed video plugin powered by Union Development