PRIRUČNIK ZA PRAZNE PROSTORE

26.1.2012. | 20:00h premijera!!
27.1.2012. | 20:00h
28.1.2012. | 20:00h
Koreografija: Marjana Krajač

Svaki pokret, svako stanje ljudskog tijela neposredno je uvjetovano protokolima koje upogoni prostor u kojem tijelo biva. Povratno, kinestetička tenzija faktičkog prostora omogućava tijelu njegovo referentno polje. Nikad iscrpljeni pogon tijela-prostora u svojoj afirmativnoj proizvodnji uvijek novih opcija govori o mogućnosti kreiranja jednog šireg perceptivnog polja u kojemu je svaka apstrakcija dostupna. Tijelo i prostor naizmjenice afirmiraju svoju faktičku pristutnost i odsutnost, a slojevi neprekidnog obnavljanja i preslagivanja onoga što je fizički prisutno i onoga što će kinestetička tenzija upogoniti kreira teritorij izvedbe.
Opširnije o predstavi: marjanakrajac.com/works/manual-for-empty-spaces


Arhitekturni, zamišljeni ili ideološki prostori pune se alatima različitih modusa koreografskog promišljanja. Forenzikom uvjeta koji su uopće omogućili prvobitni prazan prostor, kao što su institucionalni okviri, fizički uvjeti prostora, edukacijske procedure, tijek financijskih sredstava, logika odgovornosti, raspodjela rada… prošli smo kroz različite strukturalne pejzaže od kojih je sačinjena osnovna potka koreografskog rada. Dobivenu faktografiju koja je na razmeđi osobnog i sustavnog inducirali smo povratno u koreografsku strukturu stvarajući polje kinestetičkog angažmana koje reagira na trenje s ideološkim sedimentima i materijalnim infrastrukturama. 

Umjesto sagledavanja koreografskog procesa u linearnoj perspektivi nastanka, ova predstava upogonjuje sve dijelove procesa simultano oblikujući specifičan format između osobne povijesti, povijesti prostornog sustava i ekscesa fikcije.

Nova predstava autorice Marjane Krajač i dramaturga Marka Kostanića nastajala je u Berlinu i Zagrebu u suradnji s izvođačima Lysandre Coutu-Sauvé, Jacob Peter Kovner, Chloé Serres i Ana Rocha.
Nastanku predstave također su svoj tekstualni prilog dali koreografi Kat Valastur, Hermann Heisig and Ivana Müller.


Koncept i koreografija: Marjana Krajač
Dramaturgija: Marko Kostanić
Izvode: Lysandre Coutu-Sauvé, Jacob Peter Kovner, Chloé Serres, Ana Rocha
Oblikovanje svjetla, zvuka i video-obrada: Bojan Gagić
Grafičko oblikovanje: Valentina Toth

Realizirano uz podršku Uferstudios / Tanzfabrik Berlin, Zagrebački plesni centar, Hrvatski institut za pokret i ples, Gradski ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH

from Marjana Krajac on Vimeo.Recenzija: http://www.plesnascena.hr/index.php?p=article&id=1415

embed video plugin powered by Union Development