Linija kontakta i IWALY

16. 01. 2011. | 19.00

Ulaz besplatan!
Prezentacija projekta Linija kontakta i izvedba etide IWALY održat će se 16.01. u 19:00 h u Zagrebačkom plesnom centru.

Linija kontakta

je temeljna faza practice based research projekta koji polazi od razumijevanja da svi individualni procesi zrcale kolektivne procese putem ponavljajućih struktura koje ih tvore. Unutar sebe, rad se bavi transformacijom intuitivnih slika kao nematerijalnih struktura u izvedbenu, tj. materijalnu strukturu.

Priroda rada vođena je linijom kontakta što u duhovnom svijetu određuje kretanje prema specifičnom odredištu, prilikom kojeg je kontrola kretanja minimalizirana, napredak je brz, a destinacija nepregledna, ali specifična.  Linija kontakta određena je evolucijom „problem-misli“: problematičnom mišlju i ujedno mišlju koja odgovara na problem, te tvori mali i glatki prostor.

Rad iz vlastite postojanosti generira interes o načinu stvaranja realnosti putem izvedbe, te pripadnosti, tj. vlasništva te stvarnosti.


Autorica i izvođačica: Ivana Rončević
Podrška: Selma Banich i Ivana Vratarić
Ivana Rončević je plesna umjetnica rođena 1982. godine u Vukovaru.  Obrazovala se na Sveučilištu za umjetnost u Berlinu, na BA Pilot projektu za Suvremeni ples, koreografiju i kontekst (Ko-operativivni edukacijski centar za ples  – Tanzplan Deutschland), a 2009. godine diplomirala je na odsjeku za psihologiju na Hrvatskim studijima, Sveučilišta u Zagrebu.  Od 2004. godine uključena je u razne profesionalne umjetničke radove.

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


•••IWALY

je etida, tj. kratki izvedbeni komad, kao što nam otkriva i sama izvođačica- Selma Banich:

"Večeras vam predstavljam kratki izvedbeni komad – etidu – koja se u odnosu na istinske eksperimente što ih čovjek provodi srcem i tijelom, pokazuje žalosno beznačajnom. Unutar pokušaja da prisvojim prostor ovog tijela koje je pred vama, ukazuje se trenutak dostatnosti u kojoj njegovo prisustvo jest cjelovito. Ono što tada osjećam nije priroda sama, već priroda izložena metodi propitivanja koje strši pred nama. "

Svi istinski eksperimenti što ih čovjek provodi srcem i tijelom – neovisno od konteksta – iziskuju svjedoka, zamišljenog ili stvarnog. Sjećanje –  (ovaj) prizor – ljubav, trebaju oko koje će ih htjeti vidjeti baš onakvima kakvi oni zaista jesu.

U odnosu na istinske eksperimente što ih čovjek provodi srcem i tijelom, ova će izvedba podnijeti da ju smatrate završenim djelom.


Izvedba: Selma Banich
Glazba: Adam Semijalac
Tehnička podrška: Mario Vnučec
Produkcija: OOUR
Program je ostvaren uz potporu Ministarstva kulture RH, a u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom.

Selma Banich je umjetnica, aktivistica i sretna kućanica, živi i radi u Zagrebu. Suosnivačica je i programska koordinatorica ekscene, nagrađivane platforme za edukaciju i istraživanja u izvedbenim umjetnostima. Autorica je, izvođačica i osnivačica OOURa, zagrebačke kolaborativne izvedbene grupe. Umjetnička je suradnica i izvođačica u projektima izvedbenih grupa Trafik, DB Indoš – House of Extreme Music Theatre, Sodaberg, k.o. i Every house has a door, čikaške kolaborativne izvedbene kompanije. Kada ne radi u kazalištu, živi jednostavnim životom štovateljice prirode, čovječanstva i Weba 2.0.


Koautorska inicijativa OOUR je zagrebačka izvedbena grupa koju je pokrenula grupa prijatelja želeći istraživati vlastite autorske pozicije i opozicijska trenja unutar zadanih izvedbenih koncepata. Grupa je do sada realizirala desetak projekata koje je prezentirala u sklopu kazališnih manifestacija i plesnih festivala u Hrvatskoj i inozemstvu. OOUR-ove produkcije su copyleft.

koautorska incijativa OOUR
II. apatinski odvojak 9
10 040 Zagreb
Hrvatska
e-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
web: koautorskainicijativaoour.blogspot.com

embed video plugin powered by Union Development