Inkluzivne scene

19.11.2016. | 19:00 h

INKLUZIVNE SCENE program je kojeg je pokrenuo Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta - IMRC u suradnji s Plesnom grupom Magija iz Rijeke, a kojim nastavljamo svoj višegodišnji rad u polju inkluzije osoba s invaliditetom u suvremenom plesu. Ideja projekta nastala je iz želje i potrebe za uspostavljanjem zajedničkog konteksta kroz okupljanje naših izvedbi i edukativnih praksi na jednom mjestu sa zajedničkom publikom, kao razmjenu iskustava, problema, ideja i utopija.

Program INKLUZIVNIH SCENA 2016. otvorit će isječak iz predstave Octet-stream u izvedbi Tatjane Vukadinović i Slađana Livnjaka, koji je za ovu izvedbu nominiran za Nagradu Hrvatskog glumišta 2016. u kategoriji Najbolje umjetničko ostvarenje u kategoriji ples – muška uloga. Slijedi Magija, pioniri i neumorni inovatori u ovom polju koji su u suradnji sa Školom za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica pokrenuli projekt Bez granica iz kojeg će izvesti Vezane niti. Solo za Nereju u izvedbi Nereje Lasić završit će ovaj dio programa. U 20 sati na programu je Nukleon, cjelovečernja kolektivna kreacija IMRC plesača nastala u suradnji s Aleksandrom Janevom Imfeld.

Octet – stream (isječak)

IMRC kolektiv, izvedba Tatjana Vukadinović i Slađan Livnjak


Vezane niti

Plesna grupa Magija u suradnji s OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica

U kojem trenutku ja prestajem, a mi počinjemo? Postoji li granica između mene i nas? Odvojeni, a opet zajedno; različiti, a ipak isti... Djelići cjeline u trenucima zajedničke vibracije.
Plesna grupa Magija nastavlja propitkivanje istog i drugog, odvajanja i spajanja, cijelog i u dijelovima, započetog u zadnjoj koreografiji Jedno tijelo. Plesačima Magije u plesu, pokretu i istraživanju pridružile su se učenice OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica u zajedničkom projektu Bez granica.

Taj projekt suradnja je Plesne grupe Magija iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka i Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica. U travnju 2016. započela je suradnja učenika i Magije, koji su se dotada već često susretali na zajedničkim plesnim festivalima, prvo kroz zajedničko sudjelovanje na plesnim radionicama Zaplešimo zajedno I i II na manifestaciji Dani plesa u Opatiji, a zatim kroz stvaranje zajedničke plesne točke Bez granica koja je bila sastavni dio završne produkcije škole Pogled s vrha prstiju 2016 – Prozor u moj svijet.

Jednom kada oslobodiš svoj um koncepta harmonije i toga da glazba treba biti ispravna, točna; možeš napraviti što god poželiš. - Giorgio Moroder

Koreografija: Sanja Josipović u suradnji s plesačima
Asistent koreografije: Martina Rukavina
Plesna grupa Magija (Udruga CDP Rijeka):
Anja Bebić, Tamara Bračun, Vedran Grozdanić, Kristina Kovačić, Sanja Lalošević, Karla Lazović, Sanja Polić, Anita Rumac i Tea Superina
Učenice OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica:
Mia Bukša, Karla Čargonja, Lara Gambeta, Enia Isić, Valnea Radoslović, Anika Radulović Klanac, Dinora Stipaničić, Stella Šabanović i Patrizia Topić
Produkcija: Gordana Svetopetrić i Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka
Asistent produkcije: Anita Rumac


Solo za Nereju

IMRC kolektiv, izvedba Nereja Lasić

Solo za Nereju plesno je putovanje kojim plesačica propituje vlastite granice spajajući imaginarne krajolike i stvarni scenski prostor. Inspiriran je filmom Amélie, a kreiran kroz afirmaciju specifičnog izvođačkog potencijala izvođačice.


Nukleon

u 20:00 h

Nukleon je cjelovečernja predstava nastala u suradnji IMRC kolektiva i  Aleksandre Janeve Imfeld.  Koreografski predjeli koje plesači stvaraju, posljedica su kolektivnog autorstva i razrade specifičnog sistema plesačke interakcije, nastalog iz svakog pojedinog tijela i osobnog interesa. Sadržajno, Nukleon se smješta u prostoriju u kome se odvila rođendanska zabava, a čija, možemo tek naslutiti. Napuštena zabava, prazni DJ-pult i zaboravljena odjeća, preuzeti od novih aktera postaju mjestom dinamičkih sudara i emocionalnih eksplozija.  
IMRC-ov Nukleon je zajednica kojoj je uporište magnetska i neraskidiva povezanost svojih dijelova.

su-autori: IMRC & Aleksandra Janeva Imfeld
izvedba: Josipa Lukinović, Helvecia Tomić, Irma Unušić, Iva Nerina Sibila, Leon Goličnik, Nikola Orešković
Tehničko vodstvo: Duško Rihtermoc i Saša Obad
Zahvala: Marin Živković
Produkcija: Amela Pašalić za IMRC/HiPP
Foto: Krunoslav Marinac

IMRC je financijski podržan od Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za sport, obrazovanje i kulturu Grada Zagreba.