Silent Killer: Nisha

13.5.2016. | 20:00 h OTKAZANO! 14.5.2016. | 20:00 h OTKAZANO!

50 kn redovna cijena na dan izvedbe
40 kn redovna cijena u pretprodaji
40 kn cijena s popustom za studente, umirovljenike te članove udruga DOMINO, UPUH, UPPU "PULS", KULTURNI POKAZ i Kulturpunkt
35 kn cijena s popustom za članove HIPP-a (polaznici plesnih tečajeva ZPC) X

 

Maja Drobac

“Nisha je djevojka koju sam poznavala. Bila je dijete kada sam ju ugledala u Shoping centru u Bangaloreu 01.12.2009. na svjetski dan borbe protiv AIDSa. Pomagala sam dijeliti crvene vrpce ljudima u prolazu. Skoro nitko nije želio uzeti vrpcu niti dotaknuti me. Niti pokušati razumijeti o čemu se radi.

HIV se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, putem krvi ili krvnim produktima te sa zaražene majke na dijete.
Za prenijeti strah očito je dovoljan pogled. I vibracije u zraku.

Nisha na sanskritu znaći noć. Za mene, noć je sigurnost koja uživa u prostoru.

Nisha je rođena sa virusom HIVa. Majka joj je umrla nekoliko godina nakon poroda, a Nishin otac ih je napustio čim se saznalo da su majka i dijete zaražene virusom HIVa. Zbog mnogobrojnih zakonskih komplikacija, Sri i ja nismo mogli učiniti mnogo za djevojčicu. Odmoglo je i teško financijsko stanje svih uključenih u priču.

S 15 godina Nisha odlučuje krenuti u potragu za ocem. Moje ime je Nisha predstava je koja je preslika intimnog razgovora Nishe i Srija… o strahovima, odlučnosti, hrabrosti, ljutnji, nadi, razočarenju, ljubavi i miru… Nisha je paleta osječaja koji nas prožimaju kada želimo promijeniti svijet. Izvan i unutar nas samih.
Jedina želja koju je Nisha imala bila je reći svome ocu “papa” kada ga vidi. Na žalost, nakon godinu dana potrage, shvatila je da je ispred nje stajao biološki stranac.

Silent Killer projekt započet je zbog Nishe. Nastavio se zbog mnoge djece i žena koji su se našli u sličnoj situaciji.
Nekima je projekt pomogao… Nishi konkretno nije.
Nisha je predstava koja objedinjuje dva lika… Nishu i nishu. Dan i noć. Promišlja o potrebi da budemo dobri ljudi… ali da možda ne trebamo potrošiti vrijeme pokušavajući to dokazati.
Čast mi je izvesti poslijednje dvije izvedbe Nishe u Hrvatskoj. I zahvaljujem se Chitri koja je pristala biti Nisha uz mene. “

Predstava objedinjuje suvremeni ples i glazbu Zapada sa Bharatanatyamom (klasičnim indijskim plesom) i Karnatik glazbom.Koreografija i izvedba: Chitra Arvind i Maja Drobac (Dr. Seshadri Iyengar)
Glazba: Marko Grbac Knapić
Jathi: Suma Krishnamurthi
Glasovi: Suma Krishnamurthi, Pavan Rangachar i Chitra Arvind
Suradnica: Andrea Gotovina
Tehnička pomoć: Duško Richtermoc
Produkcija: Plesni kolektiv D_LC, Rhythmotion, lukaeura
Koprodukcija: HIPP / ZPC