Predstavljanje projekta eks10 i novog koordinacijskog tima ekscene

16.3.2013. | 18:00h | Mediateka ZPC

Projekt eks10 kroz online video prikaze bilježi poetike različitih plesnih umjetnica okupljenih oko ekscene, organizacije čiji je rad dobrim dijelom obilježio hrvatsku suvremenu plesnu scenu posljednjeg desetljeća


U Medijateci Zagrebačkog plesnog centra (ZPC) će se u subotu 16. ožujka s početkom u 18:00 sati održati prezentacija projekta eks10 i predstavljanje novog koordinacijskog tima ekscene. eks10 je projekt kojime se obilježava 10 godina od osnutka ekscene, autorica Jelene Mihelčić i Nives Sertić. ekscena (Eksperimentalna slobodna scena) je nezavisna organizacija osnovana s ciljem promicanja i afirmacije suvremenog plesa i drugih oblika izvedbenih umjetnosti, a koja je svojim djelovanjem u proteklih deset godina na različite načine doprinijela razvoju suvremene plesne umjetnosti u Hrvatskoj.

Projekt eks10 kroz online video prikaze bilježi i komunicira poetike različitih plesnih umjetnica koje su ili radile ili još uvijek rade u koordinacijskom timu ekscene ili je platforma ekscene bila značajna u određenoj fazi njihovog umjetničkog razvoja.

Sve one danas su izgrađene umjetnice plesa, pokreta i tijela, čiji je rad neizostavan dio suvremene hrvatske plesne scene, čineći ju specifičnom i progresivnom.

One su: Selma Banich, Sandra Banić Naumovski, Mila Čuljak, Marjana Krajač, Nensi Lazić Ukrainczyk, Natalija Manojlović, Silvia Marchig, Maja Marjančić, Barbara Matijević, Željka Sančanin, Zrinka Šimičić Mihanović, Sanja Tropp Frühwald, Zrinka Užbinec i Petra Zanki, premda bi ih na popisu moglo biti i još.U okviru predstavljanja projekta premijerno će biti prikazan i video u kojemu o eksceni progovaraju plesne kritičarke Iva Nerina Sibila, Maja Đurinović i Ivana Slunjski.

Svih petnaest eks10 videa će se moći pogledati u medijateci ZPC sve do 23. ožujka 2013. u radno vrijeme centra, od ponedjeljka do petka od 11 do 15 h, te sat vremena prije početka najavljenih programa za građanstvo. Ulaz je slobodan.
embed video plugin powered by Union Development