Godišnja strukovna nagrada Udruge plesnih umjetnika Hrvatske 2012

13.11.2012. | 20:00h
Udruga plesnih umjetnika Hrvatske krovna je strukovna organizacija na suvremenoj hrvatskoj plesnoj sceni. Trenutačno broji  180 članova iz cijele Hrvatske i taj se broj svakodnevno povećava.
Radi poticanja plesne umjetnosti i afirmacije i popularizacije plesa u Republici Hrvatskoj je Udruga plesnih umjetnika Hrvatske u 2007. uz pomoć Ministarstva kulture pokrenula strukovnu nagradu pod nazivom „Godišnja nagrada Udruge plesnih umjetnika Hrvatske“.

Dodjela Godišnje nagrade Udruge plesnih umjetnika Hrvatske za 2012.godinu održat će se 13. studenog 2012. u 20.00h u Zagrebačkom plesnom centru. Nagrada je utemeljena radi poticanja plesne umjetnosti, afirmacije i popularizacije plesa u Republici Hrvatskoj.

Dodjeljuju se: Pojedinačna - nagrada za pojedince i Kolektivna - nagrada za kolektive. Strukovne nagrade UPUH-a najviše su priznanje za značajna umjetnička ostvarenja ili/i za poseban doprinos razvoju suvremenog plesa u Republici Hrvatskoj u protekloj godini/sezoni te nemaju natjecateljski karakter već karakter priznanja od strane struke.

Ove godine nominirana su značajna umjetnička ostvarenja i pojedinci te kolektivi za poseban doprinos razvoju suvremenog plesa u Republici Hrvatskoj, odnosno za događaj koji bitno doprinosi strukturnom razvoju plesne scene u Republici Hrvatskoj u protekloj sezoni.

U kategoriji za pojedinačnu nagradu nominirani su:
1. MIRJANA PREIS – za 40-obljetnicu umjetničkog djelovanja;
2. BOSILJKA VUJOVIĆ MAŽURAN  – za izvedbu u predstavi „Large“;
3. BRUNO ISAKOVIĆ -  za izvedbu u predstavi „Large“;
4. SANJA PETROVSKI – za osnivanje  i vođenje Zadarskog plesnog ansambla;
5. MILA ČULJAK – za značajno umjetničko ostvarenje u predstavi „Lieux du memoire (ili kako se sjećati s drugima)“ te izuzetan doprinos hrvatskom plesu povodom obilježavanja 15- godišnjice rada;
6. PETRA ZANKI – za koreografiju „Paces“;
7. MAJA MARJANČIĆ – za izvedbu u predstavi „Random House“ Andreje Široki;
8. NORMELA KREŠIĆ VRKLJAN – za dugogodišnji razvoj plesne djelatnosti u području organizacije i provedbe školskog plesnog obrazovanja za djecu i mlade.

U kategoriji za kolektivnu nagradu nominirani su:
1. STUDIO ZA SUVREMENI PLES – povodom 50 godina postojanja i predstavu „Large“;
2. RADNU SKUPINU ZA REFORMU SUSTAVA FINANCIRANJA NEINSTITUCIONALNOG KAZALIŠNOG I PLESNOG SEKTORA - za izuzetan doprinos suvremenom plesu kroz svoje dvogodišnje djelovanje i utjecaj na promjenu regulative pri donošenju javnih potreba u kulturi grada Rijeke;
3. ZAGREBAČKI PLESNI ANSAMBL  - za zasluge u promicanju suvremenog plesa, rad s velikim brojem plesača i koreografa te sudjelovanje na renomiranim festivalima promovirajući hrvatski suvremeni ples u svijetu;
4. SODABERG –  za predstavu „Priručnik za prazne prostore – katalog mogućnosti“;
5. ZADARSKI PLESNI ANSAMBL – za 20 godina umjetničkog djelovanja;
6. BAD CO – za predstavu „Tamno i natrag“;
7. POGON – za prostornu i kontekstualnu podršku plesnim projektima.