Choreoroam EU u ZPC

8-15. srpnja 2012.
Europska platforma profesionalnih djelatnika, plesača/koreografa, umjetnika Choreoroam EU u Zagrebu boravi od 08. do 15. srpnja, te kroz istraživački proces razmatra koreografske izazove na temu: kakav dojam ostavlja koreografija na gledatelja? Kako uspostaviti komunikaciju raznih radnih metodologija kojima se koreografi služe?

Mentorica i voditeljica procesa Choreoroam EU 2012 Zagreb je Ann van der Broek.

ChoreoRoamEurope predstavlja europsku platformu profesionalnih djelatnika, plesača/ koreografa, ali i drugih umjetnika kao i pisaca, kojom se ostvaruje konstruktivni dijalog unutar struke, a sa ciljem razvoja bitnih karakteristika umjetničkog vodstva (artistic leadership skills).  Projektom se jača mobilnost umjetnika uz poticanje dijaloga između različitih kultura te unutar šireg društvenog konteksta kroz široku mrežu suradnika koja se prostire diljem Europe.

Choreoroam uključuje 12 profesionalnih djelatnika u kulturi, 19 koreografa, 10 filmskih/ video umjetnika, 10 voditelja radionica/ pedagoga, 10 pisaca/ znanstvenika iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Nizozemske te Velike Britanije, ali i iz drugih europskih zemalja koji putem projekta istražuju  ideje o funkcionalnosti te ulozi plesa i umjetnosti; pomaže se mladim umjetnicima da razviju vlastite  strategije ka uspješnoj karijeri kako bi razvili publiku za vlastite radove te ostvarili vlastitu mrežu suradnika kako bi širili svoje područje djelovanja, čime se jača i potpora europskoj zajednici izvedbenih umjetnosti.

Vodeći partner je Comune di Bassano del Grappa (IT), uz Hrvatski institut za pokret i ples  partneri su: Contemporary Dance Trust - The Place (UK), Dansateliers (NL), Pasoa 2 Platforma Coreografica Asociacion Cultural (ES).
Ann van der Broek (B/ NL)

Nakon što je diplomirala (u lipnju 1991.godine) plesnu akademiju u Rotterdamu (Rotterdam Dance Academy), Ann Van den Broek plesala je za međunarodno afirmirane koreografe i skupine poput: Elisa Monte Company (New York, 1990), Dansgroep Krisztina de Châtel (Amsterdam, 1991-1998), Galili Dance (Groningen, 1998) i Charleroi/Danses (Charleroi, 1998-2000).

Tijekom deset godina plesačke karijere, uvijek je pokazivala interes i znatiželju da koreografira te je često pristupala koreografskim istraživanjima i ekperimentu kako bi pronašla svoj vlastiti plesni idiom. U prosincu 2000., odlučila je prekinuti uspješnu plesačku karijeru te se u potpunosti posvetiti razvoju vlastite koreografske prakse. Pod okriljem plesnih organizacija poput: vzw WArd/waRD (Antwerp, B), Korzo Productions (The Hague, NL) te Danswerkplaats Amsterdam realizirala je niz uspješnih koreografija. Trenutno djeluje kao samostalni koreograf u okviru vlastite neprofitne organizacije u Belgiji : WArd/waRD vzw a koja od 2008. godine ima i vlastitu fondaciju u Nizozemskoj: WArd/waRD foundation te je tako ostvarila jedistvenu Nizozemsku-Flamansku organizacijsku strukturu.
Od koreografija koje je Ann van der Broek ostvarila proteklih par godina izdvajaju se: a.o. FF+REW 60:00, E19 ( richting San José ), Co(te)lette, I SOLO MENT, We Solo Men, Ohm, The Co(te)lette Film, Q61, LIstEn & See (LIES), KAMEPA te Domestica.
Njena koreografija Co(te)lette nagrađena je nagradom ‘Zwaan’ (Swan Award/ Labud) za najimpresivniju koreografiju u 2008. godini. Ova je nagrada najprestižnija nagrada u Nizozemskoj za koreografiju.

Ann Van den Broek je također dobitnica njemačke nagrade Mouson Award 2009/2010 a koju je dobila za svoj rad općenito. Ovu je nagradu pokrenula organizacija Künstlerhaus Mousonturm u Frankfurtu. Filmska verzija The Co(te)telette Film nagrađena je na filmskim festivalima u Los Angelesu i u San Franciscu (SAD), te u Nikoziji (Cipar), i u Brusselsu (B).
Uz to što djeluje kao koreograf, Ann je poznata kao plesni pedagog i mentor te često vodi radionice diljem svijeta kojim utvrđuje svoj radni proces i svoje vidjenje suvremenog plesa.
Plesna organizacija vzw WArd/waRD osnovana je u studenom 2000. godine u Antwerpenu kako bi Ann van der Broek mogla ostvariti svoju viziju te realizirati vlastite koreografije. Od tada skupina je sa rastućim uspjehom producirala i koproducirala niz koreografskih ostvarenja. 2008. godine osnovana je nizozemska fondacija (Stichting Ward/waRD) kao ogranak za daljnju potporu razvoju koreografske vizije Anne van der Broek.

Značenje riječi ‘ward’, prema riječniku znači: . čuvati; biti čuvan; ostvariti skrbništvo nad, imati kontrolu nad; oblik obrane odnosno defensivna radnja; ) odjel u zatvoru ili bolnici; ) gradska četvrt, jedinica; obraniti; nadgledati; Ukratko, u odnosu na samu plesnu organizaciju: mjesto koje koreografu pruža sigurni prostor za nesmetano stvaranje…

Ponavljanje riječi ‘ward’ u nazivlju skupine, naglašava se dualnosti koja je jedna od glavnih karakteristika koreografija Ann van der Broek. Naziv ujedno upućuje i na dualnost u samoj organizacijskoj strukturi tj. Da ne postoji samo jedan odjel već upućuje na postojanje još jednog; kao refleksija, kao tamnija strana, kao savjest, kao drugi partner…

Unutar ovakvog konteksta i rezultirajuće atmosfere, organizacija nastoji ostvariti kreativnu i inspirativnu okolinu u kojoj umjetnici mogu djelovati i razvijati se.Ovaj program financijski je potpomognut od strane Europske komisije. Ovo izdanje (informacija) odražava mišljenje autora, te komisija ne snosi nikakvu odgovornost za način njene uporabe niti za sadržaj iste.Foto galerija


photo: Ksenija ŠpanecFoto galerija - slike s javne izvedbe 14.7.2012.

photo: Ksenija Španec