Dan otvorenih vrata Zagrebačkog plesnog centra

U subotu 12. rujna Zagrebački plesni centar otvara svoja vrata i poklanja posjetiteljima mnoštvo prezentacija edukativno-plesnog programa u Ilici 10. Posjetitelji će moći isprobati Suvremeni ples, Plesnu kinetiku, Afro ples, Hip hop, Breakdance i mnoge druge.

Prezentacije traju 45 minuta i besplatne su za sve!

Molimo Vas da dođete 15 minuta ranije i registrirate se na našem info pultu jer na svaku prezentaciju primamo maksimalno 20 polaznika.

Raspored prezentacija:

10:00 - 11:00
Natalija Krakić: PLESNA IGRAONICA / sivi studio /

11:00 - 12:00
Iva Richtermoc: JAZZ POČETNI / crni studio /
Nikolina Maraković: VINYASA FLOW YOGA / bijeli studio /

12:00 - 13:00
Aleksandra Mišić: COMBO DANCE / crni studio /
Žak Valenta: FIZIČKI TEATAR / bijeli studio /

13:00 - 14:00
Ognjen Vučinić: SUVREMENI PLES (napredni) / crni studio /

14:00 - 15:00
Rusi Yusifov i Kristijan Žaper: BREAKDANCE/HOUSE / sivi studio /
Zrinka Lukčec Kiko –AFRO DANCE / bijeli studio /

15:00-16:00
Sven Erić: FELDENKRAIS METODA / bijeli studio /

16:00-17:00
Iva Višak: SUVREMENI PLES (početni) / crni studio /
Šimun Stankov: HIP HOP / sivi studio /

16:00-17:30h
Sven Copony: PLESNA KINETIKA / bijeli studio /

O plesnim satovimaPLESNA IGRAONICA10-11 h / sivi studio
Voditeljica: Natalija Krakić
Kreativni ples i pokret osnovno su polazište u svijet igre i mašte za djecu od 3 do 6 godina starosti. Djeca kroz ples, glazbu, pjesmu i priču razvijaju vlastitu kreativnost, potiču svoju maštu te stječu nova prijateljstva. Voditeljice radionice su plesne pedagoginje vične radu s djecom ovog uzrasta.

 

JAZZ DANCE- POČETNI11-12 h / crni studio
Voditeljica: Iva Richtermoc
Jedan od najpopularnijih plesnih stilova vodit će naša mlada no iskusna pedagoginja Iva Richtermoc. Jazz dance je energična i brza plesna forma, no istovremeno može biti lirična i nježna- ovisno o plesačevoj tendenciji- jer dozvoljava individualnost i originalnost plesaču, što znači da svaki pokret možete prilagoditi sebi i svom tijelu.
Sat započinje zagrijavanjem kroz niz vježbi rastezanja i snage i nastavlja se kroz svladavanje klasičnih jazz dance koraka - izolacija, suspenzija, skokova i okreta. Kroz sezonu radit će se nekoliko koreografija prilagođenih mogućnostima grupe.
 

VINYASA FLOW YOGA11-12 h / bijeli studio
Voditeljica: Nikolina Maraković

Vinyasa flow jedan je od najpoznatijih stilova joge danas, a osobito ga rado prakticiraju oni koji žele dinamičnu i u fizičkom smislu nešto intenzivniju i zahtjevniju, ali i raznoliku joga praksu. Osnovni princip Vinyasa flow joge je sinkroniziranje daha i pokreta u kontinuirani „flow“, u nizove međusobno povezanih asana, a upravo po specifičnoj fluidnosti kretanja forma ove prakse katkad nalikuje plesnim sekvencama.
Odabir i slijed asana, pa i struktura pojedinog sata, ovisit će ponajprije o tome što postavimo u fokus prakse (otvaranje prsnog koša, otvaranje kukova, rotacije kralježnice, rad na centru i sl.), ali i o karakteru same grupe, ponekad i o nekim vanjskim faktorima (toplina dvorane, razdoblje godine i sl.), a specifičnu dinamiku pojedinog sata djelomično će određivati i količina pažnje posvećena određenim aspektima postava tijela i izvođenja asana. Satovi će tako ponekad biti sporijeg tempa, a ponekad brži, intenzivniji, fizički zahtjevniji i energizirajući.

Prakticiranjem joga asana ne razvijamo samo snagu, fleksibilnost, ravnotežu i koordinaciju pokreta, već pozitivno djelujemo na opće fizičko zdravlje. Razumijevanjem i pravilnim izvođenjem asana postajemo također svjesniji načina funkcioniranja vlastitoga tijela, učimo poštivati njegova ograničenja, ali i otkrivati prostor gdje se te granice pomiču. Omogućujemo svojevrsno„resetiranje“ njegovog postava, osvještavanje nekih fizičkih ili mentalnih, ali i suptilnijih, energetskih blokada, učeći također s vremenom mijenjati neke od ukorijenjenih navika koje nas dovode do ozljeda, a posljedično i neke od uvriježenih obrazaca u razmišljanju i ponašanju.
 

COMBO DANCE 12-13 h / crni studio
Voditeljica: Aleksandra Mišić
Ovaj tečaj je namijenjen početnicima koji žele upoznati ples! Combo je class kombiniranih tehnika jazza i suvremenog plesa. Istovremenim radom na ova dva stila usvajamo spontano veći vokabular pokreta i izazivamo tijelo na kretanje u više smjerova. Kao baza za daljnju plesnu edukaciju omogućuje polaznicima raznolikost u samim počecima, te podržava njihove neotkrivene afinitete u plesu. Nakon usvajanja tehnika, na kraju sata se rade koreografske cjeline koje odgovaraju naučenom i usvojenom znanju te njihovo kreiranje u potpunoj slobodi izražavanja naših dragih početnika.
 

FIZIČKI TEATAR12-13 h / bijeli studio
Voditelj: Žak Valenta
"Ovi satovi zamišljeni su kao praktično istraživanje suvremenih izvedbenih praksi u rasponu od Artauda do Body arta, u čijem je središtu izvedba tijela i afirmacija korporalne prisutnosti."
Satovi su namijenjeni kazališnim profesionalcima kao i entuzijastima iz različitih disciplina (mima, plesno kazalište, fizičko kazalište, dramsko kazalište, performance art) koji žele istraživati van granica uvriježenih mainstream praksi.
Tijekom prvog dijela rada polaznici u sklopu tzv. zagrijavanja uče različite pristupe i metode kretanja bazirane na teorijskim premisama i konzekvencama rada na tijelu ( i sa tijelom). U drugom dijelu nakon kratkog zagrijavanja vrijeme će biti strukturirano oko tematiziranja i produbljivanja izvođačkih sposobnosti kroz specifične zadatke i teme / sram, nelagoda, strast, ritual, fascinacija i sl./ performativno prelomljene kroz prizmu umjetničkih identitetskih kriza.
 


SUVREMENI PLESVoditelji:
Iva Višak (početni klas) 16 h-17 h / crni studio

Ognjen Vučinić (napredni klas) 13 h-14 h / crni studio
Suvremeni ples je umjetnost 20. stoljeća koja uključuje raznolike stilove. Sam pojam često je teško objasniti upravo zbog različitih tumačenja, ali i zbog individualnih pristupa i ekspresija. Suvremeni ples je energičan i otvoren svakojakim mogućnostima, te potiče na promišljanje svijeta oko nas i ulazi često u dijalog sa drugim umjetničkim disciplinama (vizualna umjetnost, film, video, glazba, kazalište, nove tehnologije).

Ova plesna aktivnost uključuje dinamično putovanje kroz prostor, korištenje fluidnih pokreta, te potiče upotrebu svih dijelova tijela kao i izuzetnu kreativnost. To je aktivnost koja potiče na promišljanje svijeta oko nas, te često propituje odnos pojedinca i društva u kojem djeluje.

Za razliku od baleta, suvremeni ples koristi prirodnu predispoziciju tijela iako često koristi i vrlo virtuozne vještine kretanja!
Sat suvremenog plesa se najčešće sastoji od zagrijavanja tijela kroz raznolike strukturirane pokrete koji se često grade u sekvencu (ili kratku plesnu frazu), a koji pridonose osvješćivanju vlastitog tijela te postizanju osjećaja oslobađanja.
 

BREAKDANCE / HOUSE14 h- 15 h / sivi studio
Voditelji: Rusi Yusifov i Kristijan Žaper
U svijet breakdancea ili „B-boyinga“, kao jednu od zanimljivijih plesnih forma današnjice zbog svoje energičnosti i improvizacijske slobode, uvest će vas Rusi Yusifov i Kristijan Žaper.
Sam sadržaj radionice prilagodit će se polaznicima, ovisno o njihovom predznanju i tjelesnim predispozicijama. U svakom slučaju obuhvatit će se osnove, polazeći od osjećaja za beat, preko osnova toprocka, footworka, te moguće i freezeva i powermovesa. Cilj radionice je razvijanje samopouzdanja, osjećaja za glazbu, postavljanje temelja za daljnji rad i razvoj kvalitetnih B-boy plesača. Radionica je otvorena za sve dobne skupine, početnike , ali i polaznike s predznanjem.
 

AFRO DANCE14 h-15 h / bijeli studio
Voditeljica: Zrinka Lukčec Kiko
Radionica pod vodstvom Zrinke Lukčec Kiko (HR), podrazumijeva suvremenu interpretaciju afričkog plesa, čije su osnovne karakteristike policentričnost, složeni pokreti cijelog tijela kroz prostor, precizni pokreti, pokreti zdjelice, rotacije, skokovi, značajna brzina izvođenja pokreta, a uključuje povratak iskonskom, prirodnom i oslobađajućem pokretu te slobodi tijela, pokreta i doživljaja. Radionica je otvorena za sve dobne skupine i nije potrebno predznanje.
 

FELDENKRAIS METODA15 h-16 h / bijeli studio
Voditelj: Sven Erić
Ova kreativna i učinkovita metoda u radu s tijelom pruža priliku svim zainteresiranima za stjecanje i produbljivanje iskustva mogućnosti vlastitog razvoja.
U Feldenkrais metodi pojedinac uči kako osvijestiti vlastite navike, te tako utjecati na oslobađanje od njihova, često ograničavajućeg utjecaja na život. Pokret i kretanje su prirodni i, za većinu ljudi, prihvatljivi načini otkrivanja vlastitih navika ponašanja, a istovremeno omogućuju razvijanje kvalitete doživljavanja i integracije tijela.
Feldenkrais metoda posebno se preporučuje ljudima koji već imaju bolna stanja povezana sa smanjenom pokretljivošću (razni problemi povezani s koštanim i mišićnim sustavom), ali prije svega onima koji su pod stresom (npr. menadžeri, zdravstveni i prosvjetni djelatnici), te onima koji žele unaprijediti vlastitu motoriku (glumci, plesači, sportaši i sl.), kao i onima koji u svojem zanimanju puno koriste ruke (muzičari, terapeuti, maseri, zubari ili frizeri), ali i onima koji puno vremena provode u neprirodnim položajima (osobe koje puno sjede ili rade za računalom). Osim što može pomoći u rješavanju bolnih stanja, ova metoda pridonosi i poboljšanoj koordinaciji pokreta i osjećaju lakoće te postizanju psihofizičke ravnoteže.
 

PLESNA KINETIKA16:00-17:30 / bijeli studio
Voditelj: Sven Copony
Plesna kinetika je sustav anatomskog vježbanja osmišljen u svrhu povećanja fleksibilnosti, snage, te poboljšanja koordinacije i drugačije spoznaje plesačkog tijela.
Kinetika je u svijetu izuzetno cijenjena i kao rehabilitacijska/ terapeutska metoda, koja kombinira osnove klasičnog baleta s elementima Franklin metode, humane kinetike i izometričnim vježbama, te vizualizacijom.
 

HIP HOP16 h- 17 h / sivi studio
Voditelj: Šimun Stankov
Satovi pod nazivom Hip-hop za odrasle upoznat će vas s hip-hop kulturom te urbanim plesnim tehnikama. Poradit će se na razvijanju samopouzdanja, osjećaja za ritam te groova. Kretanjem s osnovnim koracima prema sve zahtjevnijim elementima i varijacijama na naučene korake širit će se vokabular.
Na svakom satu ponavljat će se naučeni koraci kroz kombinaciju. Prepustite se vlastitoj kreativnosti i pridružite se satu.