Promocija Časopisa za plesnu umjetnost Kretanja 22

18.4.2015. | 12h Inkluzivna scena

Časopis Kretanja tematski je i informativni stručni časopis koji pokriva razne teme iz područja plesne umjetnosti, kao što su odnos dramaturgije, likovnosti, fotografije, filma i plesa, ples u filozofiji, teorija klasičnog baleta i butoa te mnoge druge. Osim tematskih autorskih tekstova i prijevoda, Kretanja sustavno kritički prate hrvatsku plesnu produkciju. Uz časopis, aktivnosti uredništva uključuju i Biblioteku Kretanja, kao i organizaciju simpozija i istraživačkih projekata. Prvi broj objavljen je 2002. godine i od tada izlazi dva puta godišnje kao samostalan broj ili dvobroj, s povremenim izdanjima na engleskom i francuskom jeziku.  Uredništvo čine Maja Đurinović, Nada Dogan, Iva Nerina Sibila, Ivana Slunjski, Katja Šimunić i Željka Turčinović. Nakladnik je Hrvatski centar ITI.

Broj Kretanja 22 pod nazivom Inkluzivna scena  predstaviti će članice uredništva Maja Đurinović i urednica broja Iva Nerina Sibila te koreografkinja Ksenija Zec.

 Inkluzivna scena sakuplja projekte, procese i diskurse o uključenju osoba s invaliditetom u izvedbene prakse, ponajprije u suvremeni ples uglavnom na hrvatskoj sceni. Razlog izboru teme su nedovoljno razvijeni protokoli kojima se treba omogućiti ravnopravna umjetnička edukacija, pristup umjetničkim sadržajima i ulaz u umjetničke profesije, dakle nepostojanje politike jednakosti i raznolikosti.  Konkretno pitanje, nakon upozoravanja na potrebu za društvenom akcijom je, na koji način zahtjev za inkluzijom mijenja temeljne postulate plesne struke?

U sklopu promocije, Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta – IMRC izvest će 10minutni plesni performans. Pokrenut 2012, IMRC je edukacijsko-izvedbeni inkluzivni projekt koji djeluje u sklopu Zagrebačkog plesnog centra, a vode ga Iva Nerina Sibila kao umjetnička voditeljica i Amela Pašalić, producentica.

Opširnije: www.hciti.hr/3061/casopis-kretanja-22