Najava gostovanja projekta Migrant Bodies

U Zagrebačkom plesnom centru će se u razdoblju od 12. do 20. srpnja 2014. održati EU projekt MIGRANT BODIES. Projekt se sastoji od serije istraživačko-kreativnih rezidencija koje će se odvijati u periodu od srpnja 2014. do srpnja 2015. (kalendar aktivnosti naveden je niže u tekstu).

Projekt MIGRANT BODIES okuplja 5 koreografa- izvođača koji će kroz rezidencije u gradovima: Bassano del Grappa (Italija), Zagreb (Hrvatska), Montreal i Vancouver (Kanada), te Vitry-sur-Seine (Francuska), a kroz suradnju sa piscima i video-umjetnicima koji djeluju u ovim sredinama, istraživati i propitivati koncept migracija.

Kroz projekt umjetnici će se susretati s pojedinim zajednicama (e)migranata, predstavnicima manjina kao i sa stručnjacima koji se aktivno bave pitanjima migracija. Ideja je projekta utemeljena u propitivanju položaja (e)migranata danas u političkom, socio-ekonomskom kontekstu, ali i u kontekstu drugih pojava važnih za razvoj društva danas. Koncept migracija će se također primijeniti i u vrlo širokom pojmu – dakle ne samo migracija ljudi, već i raznih migracijskih fenomena u prirodi.

Partneri u projektu su:
Comune de Bassano del Grappa www.operaestate.it
La Briqueterie – Centre de Dévelopment Chorégraphique du Val-de-Marne www.alabriqueterie.com
Hrvatski institut za pokret i ples www.danceincroatia.com
Circuit-Est Centre Chorégraphique www.circuit-est.qc.ca
The Dance Centre www.thedancecentre.ca

Namjera je da sudionici u projektu aktivno propituju i postavljaju pitanja te da prezentiraju svoje dojmove, ideje i nove mogućnosti sagledavanja pitanja vezanih uz koncept migracija, kako bi se srušile predrasude unutar društva spram ovih pojava i njihovih utjecaja na oblikovanje društva u kojem živimo. Međunarodno priznata plesna umjetnica, asistentica brojnih međunarodnih koreografa, Ginelle Chagnon, sudjeluje u projektu kao osoba koja će biti uz odabrane umjetnike u službi mentora. Nakon prezentacije rezultata projekta u scenskim prostorima- festivalima u gradovima u kojima projektni partneri djeluju, projekt će 2015. godine kulminirati sa međunarodnom konferencijom koja će se održati na ovu temu u Italiji (Bassano del Grappa).

KALENDAR DOGAĐANJA:

2014:

  • 1 do 10. srpnja: Bassano del Grappa (Italija)
  • 12. do 20. srpnja: Zagreb (Hrvatska)
  • 6. do 24. listopada: Montreal (Quebec, Kanada)
  • 17. do 26. studenog: Vancouver (Britanska Kolumbija, Kanada)
  • 8. do 18. prosinca: Vitry-sur-Seine (Francuska)

2015:

  • 10. do 17. siječnja: samostalni rad
  • 9. do 19. veljače: Vancouver (Britanska Kolumbija, Kanada)
  • 11. do 21. ožujka: Vitry-sur-Seine (Francuska)
  • 11. do 14. lipnja: Zagreb (Hrvatska)
  • 29. lipnja do 4. srpnja: Bassano del Grappa (Italija)Pratite projekt na Facebooku.Migrant Bodies je projekt realiziran uz potporu Europske Unije, Program Kultura.