Postprodukcijski coaching / k.o. kombinirane operacije: koreografska community platforma

28.9.2013. | 19:00 | sivi studio || BADco. - Točka sabiranja 3.10.2013. | 18:15 | sivi studio || Sonja Pregrad - Ples u 2043

Recentni projekt hrvatske plesne umjetnice Sonje Pregrad 'Ples u 2043.' premijereno će biti prikazan u Zagrebu krajem listopada ove godine. U suradnji s bugarskim koreografom Williyem Pragerom Sonja razvija znanstveno – fantastičnu priču o patosu, duet za suvremenog plesača i plesačicu koji su u 2043. stari plesači. Iako projekt produkcijski još uvijek nije gotov, složili smo se da bi vrijedilo pokušati napraviti Coaching za njega. Stoga vas pozivamo na drugi jesenski PC event. Podržimo našu kolegicu Sonju i Willya u ovom zanimljivom koreografskom istraživanju!

Arhiviranje umjetničkih koncepata i ideja razvija prakse reciklirane umjetničke povijesti. Ponekad u razvojnim procesima početni sadržaji bilježe svoje ekvivalente na drugim mjestima, tamo gdje nehotice greškom ili na svu sreću odabiremo slike novih predstava za koje smatramo da bi trebale ili ne bi trebale zrcaliti liniju konzistentnih umjetničkih htjenja. Razvojni procesi rada na umjetničkim projektima usložnjavaju se odabirom viseštrukih sadržaja koje nastojimo asimilirati u finalne verzije obraćanja javnosti. Tragovi nedorečenih scena koje skrivamo ispod predstavljačkih ne bilježimo kao moduse kojima bi htjeli afirmirati  publiku, no možda će ih netko prepoznati i zatražiti pravo na njih?
 
Često svjedočimo trenucima kada publike nema. Tko je zabilježio naš rad, s kime smo razgovarali?  Mogu li naši projekti iskomunicirati procese kroz koje prolaze, možemo li s gledateljem razgovarati o tragovima koje ne propuštamo kao relevantne? Serija prezentacija 'Postprodukcijskih coachinga' uzimaju kao okvir završene radove nezavisnih plesnih i kazališnih  autora, nastale u proteklom razdoblju. Postavljajući ih  u situaciju ponovnog razgovora o njima te kroz živi coaching s publikom, radne sesije realiziraju se kao dinamičan feedback publike i autora, mjesto gdje svi izgubljeni procesi predstava postaju vidljivi kao jedina moguća točka susreta s publikom.

autor, koncept: Željka Sancanin
dizajn: Martina Granić
oblikovanje prostora: Martina Granić
moderiranje, arhiva, kuriranje: Željka Sančanin
produkcija: kombinirane operacije za 2013
podržano od strane: Ministarstvo kulture RH
u suradnji s: kombinirane operacije, Petra Zanki, Martina Nevistić, BADco, Sonja Pregrad & Willy Prager

Točka sabiranja koreografski je eksperiment zadržavanja u suvišku gdje komunikacija u plesu i o plesu oscilira između iskazivog i neiskazivog: inzistirajući na plesnim sredstvima, strukturirajući intenzitet komunikacijskog suma – proizvoditi specifične uvjete sporazumijevanja u plesu i sporazumijevanja o plesu. Da bi se sporazumjelo bit će potrebno pregovarati o uvjetima razumijevanja.

Autorice Zrinka Užbinec i Ana Kreitmeyer to pregovaranje o uvjetima razumijevanja, razumijevanja koje tek treba doći do sporazumijevanja, provode kroz seriju mutacija plesnog izraza. Jednostavnu početnu koreografiju komuniciraju jedna drugoj kroz plesne pregovore, sporazumijevanja i nesporazume tijekom kojih tek uspostavljene geste gube značenja, a povremeni pogledi i znakovi dlana postaju intenziteti koji mijenjaju kontekst, pretvaraju značenja u suvišak.

U procesu “hrapavog” prevođenja plesni izraz jedne tako ostaje izložen stalnoj i neprekinutoj plesnoj interpretaciji druge stvarajuci koreografsku situaciju koja više nije locirana na tijelima, već između dvaju tijela. Pokušaj pregovaranja, prevođenja, promašaj, objašnjenje koje nismo tražili, nesporazum, pokušaj subivanja. Točka sabiranja je u oku gledatelja, u iluzornoj daljini gdje se dvije paralelne linije sijeku u beskonačnosti.

pregovarački tim: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Nikolina Pristaš, Goran Sergej Pristaš, Zrinka Užbinec
koreografija i izvedba: Ana Kreitmeyer i Zrinka Užbinec
svjetlo: Alan Vukelić
kostimi: Silvio Vujičić
zvuk: Jasmin Dasović
producent: Lovro Rumiha
podrška: Pravdan Devlahović

 

www.postprodukcijskicoaching.wordpress.com
www.kombiniraneoperacije.hr