MEĐUNARODNI DAN PLESA u Zagrebačkom plesnom centru

Međunarodni dan plesa slavi se od 1982. godine 29. travnja i širom svijeta čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples. UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples ITI pokrenuo je ovu inicijativu, a izabrao je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea za Svjetski dan plesa.

Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Pozivamo Vas da zajedno obilježimo Svijetski dan plesa plešući i uživajući u plesnim izvedbama!

Raspored događanja:

16:30-17:30 h
Početni suvremeni ples - open class na otvorenom (u slučaju kiše class se održava u zatvorenoj dvorani)
Voditeljica: Iva Višak
Suvremeni ples je umjetnost 20. stoljeća koja uključuje raznolike stilove. Za razliku od baleta, suvremeni ples koristi prirodnu predispoziciju tijela iako često koristi i vrlo virtuozne vještine kretanja! Sat suvremenog plesa se najčešće sastoji od zagrijavanja tijela kroz raznolike strukturirane pokrete koji se često grade u sekvencu (ili kratku plesnu frazu), koji pridonose osvješćivanju vlastitog tijela te postizanju osjećaja oslobađanja. Satovi suvremenog plesa redovno se održavaju u Zagrebačkom plesnom centru tokom cijele godine, a svi znatiželjni početnici na Svjetski dan plesa imat će priliku besplatno se iskušati u prvim suvremenoplesnim koracima!

18:00-19:30 h
Radionica argentinskog tanga - na otvorenom (u slučaju kiše održava se u zatvorenoj dvorani)
Voditeljica:
Jelena Somogyi
Radionica je namjenjena i apsolutnim početnicima i onima koji su već zagrizli u tango, a žele ga vidjeti ili doživjeti iz drugog aspekta. Proći će se kroz priču i pokret, povijest tanga i bonton te najvažnije plesne izražaje.

20:00
h
IGOWEGOYOU?
Izvedba polaznika intenzivnog programa strukturirane prakse, u koreografiji Thierry Smitsa

20:30-22:30
h
MILONGA* & Tango show Jelene Somogyi i MM
(*naziv za mjesto i dogđaj gdje se okupljaju plesači argentinskog tanga)