Life in Movement

16.5.2012. | 20:00h
Filmska premijera

Dokumentarac koji prati plesnu trupu tragično preminule koreografkinje Tanje Liedtke.
Premijera filma u sklopu pretprograma 29. Tjedna suvremenog plesa u suradnji Hrvatskog instituta za pokret i ples / Zagrebačkog plesnog centra i dokukina CROATIA

2007. godine Sydney Dance Company imenuje 29- godišnju koreografkinju Tanju Liedtke svojom prvom novom umjetničkom ravnateljicom u posljednjih 30 godina. Međutim, prije nego što je mogla preuzeti tu funkciju, usred noći ju je udario kamion. Svojim svježim koreografskim izražajem stekla je međunarodnu slavu i divljenje te je slovila za predanu, inteligentnu, veselu i velikodušnu umjetnicu.
18 mjeseci nakon njene smrti njeni suradnici kreću na svjetsku turneju, a u tom se procesu moraju nositi sa svojom tugom te istražiti razloge njene smrti. Prožet intimnom snimkom njezina umjetničkog procesa te neobjavljenim intervjuima, Life in movement film je o kreativnom kretanju kroz život i gubitak. Njegovi tvorci Bryan Mason i Sophie Hyde daju nam moćan umjetnički prikaz o umjetnosti i umjetnicima, kreativnosti te našoj vlastitoj smrtnosti.

Njemačka koreografkinja Tanja Liedtke započela je studij plesa i teatra u Madridu. Nastavila je školovanje na Elmhurst Ballet School, a diplomirala je na Ballet Rambert School prije svog rezidencijalnog boravka u Sydneyu 1996. Tanja je bila član Australian Dance Theatre (ADT)  pod vodstvom Garryja Stewarta  tijekom četiri godine, te je nastupala u Australiji, Aziji, Velikoj Britaniji i Sjevernoj Americi.
2006. Tanja je osvojila nagradu za iznimna koreografska postignuća ''Australian Dance Award for Outstanding Achievement in Choreography'' kojom je nagrađena za svoju izvedbu  Twelfth Floor.
 
Postala je umjetnička ravnateljica Sydney Dance Company netom prije svoje slučajne smrti u kolovozu 2007.

Trailer: