Filmski ponedjeljak u studenom

U studenom 2011. ponovno nastavljamo s programom prikazivanja plesnih filmova- Filmski ponedjeljak. Sve projekcije odvijaju se u navedenim terminima ponedjeljkom u 19:00h u medijateci Zagrebačkog plesnog centra. Ulaz na sve projekcije je slobodan. Pozivamo sve filmofile i ljubitelje plesa da nam se pridruže!

U prvoj polovici mjeseca prikazat ćemo snimke u dva djela jednog od vodećih svjetskih autora Angelin Preljoçaja - MC14/22 ''ceci est mon corps'' & ''Le Songe de Médée'', koja predstavlja baletni ansambl Pariške Opere.

7.11.2011. | 19:00 h
MC14/22 ''ceci est mon corps'' predstavlja susret duhovnog i tjelesnog, a inspiraciju nalazi u Posljednjoj večeri prema biblijskom prikazu Svetog Marka : ''Uzmi, jedi: ovo je moje tijelo''. Djelo je rađeno za dvanaest muških plesača – Preljoçajevi "Apostoli Pokreta" – a prema zvukovnoj podlozi koju je stvorio Tedd Zahmal. Ovo izrazito  senzualno i strastveno djelo predstavlja odu muškom tijelu, ogoljenom do puke arealnosti, a kojoj su suprotstavljeni glorifikacija snage i prokletstvo sile.

14.11.2011. | 19:00 h
Snoviti ''Le Songe de Médée'', na glazbeni predložak kompozitora Maura Lanze vrlo je slobodno utemeljen  na grčkom mitu o Medeji – istražuje žensku dušu, a prikaz je to žene koja je istovremeno brižna majka i žrtva te koja za ljubav žrtvuje sve uključujući i vlastitu djecu.
Projekcije su na francuskom jeziku uz titlove na engleskom jeziku.28.11.2011. | 19:00 h
DV8 - Dead Dreams of Monochrome men
redatelj:  David Hinton

Dead Dreams of Monochrome Me
n - je sada  već legendarno djelo poznate britanske skupine DV8 koju vodi koreograf Lloyd Newson. Nakon televizijske premijere 1990. godine sve se promijenilo zauvijek u području suvremenog plesa, specifično u fizičkom teatru. "...bolan, originalan, preciznih observacija, pun suosjećajnosti, ali i strasti..." The Times (London)...