Filmski ponedjeljak u ožujku: Hrvatski plesni film i video

U ožujku nastavljamo s programom plesnih filmova hrvatskih autora. Među hrvatskim plesnim redateljima Milko Šparemblek do sada je snimio najveći broj filmova i stoga mu  posvećujemo sva tri ožujska termina kojom ćemo prilikom prikazati tri filma.

Projekcije su u već uobičajeno vrijeme:  ponedjeljkom u 19:00 h u galeriji Zagrebačkog plesnog centra. Ulaz na sve projekcije je slobodan.


Ljubavnici iz Teruela slika 07. 03. 2011. | 19:00 h
Raymond Rouleau / Milko Šparemblek: Ljubavnici iz Teruela, 1961., 90'
Cjelovečernji igrani film u kojem Šparemblek, osim što potpisuje koreografiju, igra jednu od glavnih uloga, zajedno s Ludmillom Tcherinom (Crvene cipelice) i Miljenkom Banovićem. Legenda o nesretno zaljubljenom paru smještena u kontekst putujuće plesne družine, ispričana vještim koreografsko-filmskim jezikom u duhu francuskog Novog vala.

 
Fedra slika 14. 03. 2011. | 19:00 h
Pierre Badel / Milko Šparemblek: Fedra, 1966., 45'
Vrhunski realiziran plesni televizijski film u produkciji RTF-a (francuske nacionalne televizije). Šparemblek u ulozi Tezeja i koreografa ovim filmom postaje referentna točka koreografiranja za televiziju.

 
Gesta za Tina slika 21. 03. 2011. | 19:00 h
Milko Šparemblek: Gesta za Tina, 1988., 90'
Vjerojatno najbolji Šparemblekov film kojeg je režirao i koreografirao za zagrebačku televiziju, inspiriran poezijom i životom Tina Ujevića. Koreoakt u 13 epizoda pomno je osmišljen spoj poezije, plesa, vizualne umjetnosti, lutkarstva, filma, filozofije, sveobuhvatan kao i sav Šparemblekov rad, zasigurno jedan od onih u kojem mu se desila umjetnost.