Filmski ponedjeljak u veljači: Ciklus filmova "Suvremeni koreografski pejzaži u Francuskoj i svijetu"

Ovaj ciklus dokumentarnih filmova o suvremenom plesu predstavit će priznate i talentirane umjetnike okupljene u svoj njihovoj raznolikosti, a publici će ponuditi puni spektar suvremenog koreografskog stvaralaštva, uključujući portrete i susrete sa poznatim svjetskim koreografima.

Svi filmovi su u francuskom originalu s titlovima na engleskom jeziku osim dokumentarca My lunch with Anna koji je u engleskom originalu, s titlovima na francuskom jeziku.
Ulaz na sve projekcije je slobodan!

Tijekom veljače će se prikazivati sljedeći filmovi:


Saburo Teshigawara07.02.2011. | 19:00
Saburo Teshigawara, danser l’invisible
- Elisabeth Coronel 57’
Na razmeđi Japana i Francuske, tijekom brojnih probi, Elizabeth Coronel osvrće se na rad poznatog japanskog koreografa, njegov svjetonazor i umjetnički proces.  Kamera je zabilježila probe  Kazahana, djela izvedenog 2004. u Operi u Lilleu, a zatim i probe Prelude for Dawn u kojem koreograf radi sa slabovidnom djecom iz škole Loos.
My Lunch with Anna 14.02.2011. | 19:00
My lunch with Anna - Alain Buffard 58’
Legenda američkog postmodernog plesa, Anna Halprin propituje raznolikost pokreta polazeći od istraživanja naših uobičajenih gesta koje je započela krajem 1950-ih godina tijekom svoje radionice u San Franciscu.  Susret Anne Halprin i francuskog koreografa 1996. označava početak značajne  suradnje. "My Lunch with Anna" portret je i dijalog u kojem se gesta pridružuje govoru. Tijekom pet ručkova, rasprava se osvrće na sam radni proces, njegova istraživanja pokreta te svakodnevne geste. 


Dominique Mercy danse Pina Bausch 21.02.2011. | 19:00
Dominique Mercy danse Pina Bausch - Régis Obadia 56’
Dominique Mercy susreće Pinu Bausch 1972. u Sjedinjenim Američkim Državama. Slijedom tog susreta rađa se intenzivna suradnja plesača i koreografkinje. Régis Obadia u ovom filmu nudi intimni portret plesača slaveći ulogu izvođača kao glasnika koreografskog sna. Dominique Mercy virtuoz je koji živi djelo prenoseći ga svojim tijelom i govorom, sudjelujući u stvarateljskom činu, dajući oblik stvaralačkom izražaju koreografkinje. Film odaje počast njegovoj iznimnoj milosti, snazi i moći plesačkog poziva, te bilježi razvoj njegove karijere, uz svjedočanstva same Pine Bausch, ali i drugih koreografa poput: Françoise Adret, Jean Babilée, Suzanne Linke, Carolyn Carlson te plesača teatra Tanztheater de Wuppertal.


Odile Duboc 28.02.2011. | 19:00
Odile Duboc, une conversation chorégraphique - Laszlo Horvath 56’
U trenutku kada Odile Duboc napušta Centre chorégraphique national u Belfortu, Laszlo Horvath skicira portret koreografkinje, pružajući svjedočanstvo o petnaest godina iskustva   ove pedagoginje i koreografkinje koja se bavi istraživanjem pokreta i improvizacije. Okosnica filma emblematsko je djelo Projet de la matière, iz 1993. godine, no također i arhivi koji otkrivaju radni proces ovog iskustva. Kontemplacije Odile Duboc, isprekidane kadrovima krajolika i fotografijama pružaju intimni pogled na koreografkinju, njen život plesačice te snagu njenog karaktera. Realizirano uz potporu Francuskog instituta u Zagrebu,
te agencije Culturesfrance