Satovi fizičkog kazališta - Tijelo i imaginacija pod vodstvom Žaka Valente

Kotizacija:
100 kn (2 termina x 120 minuta)
ili 60 kn drop-in za jedan dolazak

Prijave na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napomene:
Edukacija je namijenjena polaznicima starijim od 18 godina. Broj polaznika je ograničen na 20. Radionica je otvorena za sve bez obzira na izvedbeni stil i predhodno iskustvo.

Termini u rujnu: 26.9. & 27.9.2015. Termini u listopadu: 24. & 25. 10.2015. | 14:00-16:00 h Termini u studenom: 7. & 8. 11.2015. | 12:00-14:00 h

O pripremi i značenju tijela izvođača
U uvodnom izlaganju biti će riječi o strukturi tijela, tjelesnoj memoriji/arhivu, misaonom tijeku i neosjetilnoj dimenziji tijela i načinu na koji se ovi elementi  manifestiraju u kretanju izvođača.
Tijelo nam nije saveznik na sceni, već nas “izdaje”, tj. otkriva ono što ne želimo? Nismo sigurni što govorimo kad ne govorimo?

Osluškivanjem tjelesnih impulsa doprinosimo svježini izvedbe, proširujemo vlastite kreativne mogućnosti i prestajemo zaobilaziti našeg stalnog, najbližeg i nezaobilaznog partnera – tijelo. Dapače, proširujemo scenski jezik na tijelo koje zaobilazi verbalno, proširujući interpretativne mogućnosti.

Na ovoj radionici ćemo raditi s tzv. ‘nultom točkom’, neutralnim tijelom, stupnjevima scenske napetosti, manipulacijom centara, tjelesnom pažnjom i raspoloživosti, čistom formom i stvaranjem neverbalnih etida. Upoznavati ćemo ekspresivne mogućnosti tijela, učiti čitati tijela drugih i tražiti načine prevođenja jezika teksta , emocija i misli u jezik tijela, da bi našli sigurne parametre koji nam mogu pomoći da se vraćamo u improvizacijski materijal ili scensku situaciju.

Izvođač i autentičnost
Autentičnost i prisutnost, tj. opuštenost i užitak na sceni i u životu često u nama ustupe mjesto pred trudom i napetošću. Koliko je u nama straha od pokazivanja sebe pred drugima? Kako se nositi s time? Koji su naši resursi s kojima se možemo povezati u takvim situacijama i pretvoriti “greške” u našu individualnost.

Prisutnost i autentičnost su kvalitete koje udišu život svakom trenutku našeg bivanja, na sceni ili u životu. Dopuštanjem i svjesnim izlaganjem vlastite nesavršenosti omogućujemo da ta izvedba bude spontana. Širenjem pažnje u kojoj ima mjesta i za ono što moramo, i za ono što se zbiva tog trena, otkrivamo spasonosni višak prostora koji nam omogućuje kreativnost u odnosu na ovaj trenutak. Ali zato trebamo riskirati…

Radionica je namijenjena izvođačima i svima onima koje žele otkrivati vlastitu autentičnost i istražiti nesigurnost i strah pred drugima. Na praktičan način, bavit ćemo se vježbanjem pažnje i prisutnosti, alatima za njihovo njegovanje, istraživanjem i razumijevanjem ometača koji nas blokiraju, te kako biti opušten u maksimalnoj angažiranosti.


O voditelju radioniceŽak Valenta rođen je u Umagu 1966. Djeluje kao plesač, performer, koreograf, redatelj i kazališni pedagog.
Diplomirao je na School of Physical theatre u Londonu, a usavršavao se kroz programe Mime school u Amsterdamu, School for new dance development, Moving Acadamey for Performing arts u Berlinu te putem različitih radionica i seminara s područja izvedbenih umjetnosti, kazališne pedagogije, dizajna svijetla i kulturnog managementa u zemlji i inozemstvu. Jedan je od osnivača i umjetničkih voditelja kazališne skupine TRAFIK iz Rijeke.
Od 2000. do 2007. bio je i umjetnički voditelj i pedagog Udruge za scenske umjetnosti PROSTOR PLUS, također iz Rijeke.

Kao izvođač stalni je član ansambla kazališne skupine TRAFIK za koju nastupa od 1998., a surađivao je i sa sljedećim grupama : Karina Holla Company7 (NL), Griff theatre(NL), Postheatre(G), Exit teatar, HNK Ivana pl Zajca (HR), Plesni teatar Ljubljana, CELINKA (SLO) Companie de Opera Seca (BR), Avanty displey (UK), The Nessesery stage (Singapore), LINKKt, Plesni centar TALA, i dr.

Autorski je surađivao osim TRAFIKA u predstavama Teatra EXIT, HNK Ivana pl Zajca-hrvatska i talijanska drama, Kazališta Gavella- Zagreb, Kazališta Marina Držića- Dubrovnik, HNK Zagreb, Kazališta lutaka- Rijeka, Hrvatske kazališne kuće- Zadar, Studija INTAKT- Ljubljana, plesne skupine CELINKA- Ljubljana, Plesnog teatra Ljubljana, Prostora + (Rijeka), MAPA- Amsterdam, LABIS plesne grupe, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, i drugdje.
Od 2009. djeluje kroz samostalnu produkcijsku organizaciju u kojoj do sada realizira tri predstave: Vježbanje utopije, 2009., Dijagnoza umjetnost, 2010. i Hermafroditi duše, 2013.
Okušao se u različitim medijima (film i video).

Kao pedagog podučavao je u ''Umetničkoj gimnaziji'' u Ljubljani, ''AGFRT'' u Ljubljani, ''Spiralle Modern dance'' programu u Beču, ''School of physical theatre'' u Londonu, Prostoru + u Rijeci, studiju ''Intakt'' u Ljubljani, ''MAPA Berlin'', ''SKUC''- Zagreb, Plesnom centru TALA- Zagreb, Hrvatskoj kazališnoj kući - Zadar, Studiju ZARO - Pula, Umjetničkoj akademiji u Osijeku, Pučkom učilištu- Rovinj, Školi za balet i suvremeni ples- Rijeka i dr.
Dugogodišnji je suradnik Hrvatskog instituta za pokret i ples te inicijator i organizator Tjedna suvremenog plesa u Rijeci.

Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva plesnih umjetnika i Europske federacije mime.

Za predstavu „Imago“ u režiji Nataše Lušetić nagrađen je ''Nagradom Vladimir Nazor za kazališnu umjetnost''. Na „NAJ NAJ FESTIVALU “2009. godine nagrađen je za najbolju neverbalnu predstavu za djecu za predstavu „MOJE TIJELO“ u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Godine 2010. nominiran je za ''Nagradu hrvatskog glumišta'' za najbolju mušku plesnu ulogu.

Trenutno se educira na specijalističkom studiju Stainerove euritmije pri Free University Sttutgart.