5-7.06.2015 / 17-20h

Voditeljica: Nikolina Komljenović
Cijena radionice: 300kn

Kroz 3 dana (po 3 sata) početničke radionice sudionici nauče ovladati osnovnim akrobatskim elementima na svili te povezati sve naučeno u kratku koreografiju.

Sastoji se od 3 dijela. Prvi dio se bavi osnovama tjelesnog pokreta, zagrijavanjem i osnovama motorike potrebnim za ovladavanje zračnom akrobacijom. Drugi se dio odvija u zraku, na tkanini, kada se uči vještina  i razvija vlastiti umjetnički izraz. Treći, i jednako bitan dio radionice, je priprema tijela za nastavak treninga.

Uvjeti potrebni za održavanje radionice:
Visina prostora minimalno 5 metra, maksimalno 10 metara
Nosivost kuke, grede ili stabla po svili 500 kg., broj svila koje donosim ovisi o broju polaznika. Po jedna strunjača po svili.

Broj polaznika: maksimalno 15, optimalno 10
Dob polaznika: donja granica 12, gornja granica ovisi o spremnosti i volji polaznika.

Dobrodošli su muški i ženski polaznici.
Potrebno je ponijeti udobnu odjeću, duge tajice i majica kratkih rukava. Bosi smo.

Što su akrobacije/ples na svili?
Ples na svili ili akrobacije na svili, tkanini je /su zračna akrobacija prvotno zastupljena u cirkusu.  Zračna akrobacija zato što se odvija u zraku koristeći samo dvije trake materijala da bi se u zraku i održali. Cijela figura se sastoji od pripreme i pozicije ili slobodnog pada, a potrebno je tražiti točke o koje je moguće oduprijeti se, ili se u protivnom pada.

Kreće se od jednostavnih figura, upoznavanja s tkaninom, što omogućuje zadržavanje na svili, kako se popeti, napraviti osnovne čvorove ili ključeve iz kojih se dalje razvijaju razne figure. Zatim se uče sve kompleksnije figure koje se sastoje od sve više koraka. Svaki korak je jako bitan, što zahtjeva koncentraciju jer ako se i jedan korak krivo napravi sigurnost postaje upitna, no izvodi li se sve kako treba, svila je vrlo sigurna.
Izvođač  pri nastupu nema zaštitnu mrežu koja mu daje sigurnost nego se oslanja samo na svoju spretnost, koncentraciju, uvježbanost i snagu.
Pridružiti se mogu svi, bez obzira na godine i spol! Bitna je samo znatiželja i volja jer sve ipak ovisi o vama.
Ova umjetnost se prakticira u cijelom svijetu, od Južne Amerike do Azije, od Kolumbije do Palestine, a u Hrvatskoj se prakticira već više od deset godina.

 

O voditeljici

Nikolina Komljenović je svjetski poznata plesačica i cirkuska umjetnica iz Zagreba, Hrvatska. Do sada je surađivala s mnogim umjetnicima diljem svijeta i izvodila u Kini, Palestini, Jordanu, Alžiru, Belgiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji…
Od 2005. je koreografirala, plesala i improvizirala u predstavama i performansima „Idem!“, „59 jutra, 59 početaka, 59 izdaja“, „Here is ti now“, „Objekt u subjekt prelazi“, „Toplina“, „Ako zaigram neku novu igru“, „Spacelless“, „Gđa. Čalabrc radi akrobacije na štramplama“..

Kao plesačica suvremeog plesa te akrobacija na svili sudjelovala je u mnogim predstavama u Hrvatskoj i inozemstvu - „El Harrag“, koreografija: Rayddinne Bouhadja i Nikolina Komljenović Annaba, Alžiru; „Glazba (Practicable)“, „Experience#1“ i „Gradnja“ ekscena, koreografkinja: Isabelle Schad; „Undertone“ ekscena koreografija: Sidney Leoni; „Brujanje grada“ Bacači sjenki koncept:Boris Bakal; „Medeja“ Kazalište &TD režija: Marina Petković Liker, koreografija: Silvija Marchig; „Šeherezada“ Studio za suvremeni ples i Kazalište Trešnja, režija i koreografija: Ksenija Zec, dramaturgija: Saša Božić; „Zajedno ili u ovom trenutku“ koreografija:Ana Kreitmeyer; „San Ivanjske noći“ Williama Shakespearea, Dramsko kazalište Gavella, režija: Aleksandar Popovski i druge.

Cirkuskim vještinama bavi se od 2002. godine vježbajući žongliranje, akrobalans, štule, klauna te zračne akrobacije koje podučava od 2008. u Zagrebu, Koprivnici, o. Cresu, o. Krku, Rijeci, Splitu, o. Braču, Varaždinu, Bukovici, Jagnjedovcu, Macau (Kina), Balatonsezmes (Mađarska) i drugim mjestima.
Studirala je povijesti umjetnosti i komparativne književnosti, koordinatorica je plesne udruge „ekscena“, te članica međunarodne umjetničke platforme „Bacači sjenki“.

Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel +385 95 8755 778
www.nikolinanina.tk