War of Fictions


Kotizacija za workshop:
100 Kn

Prijave za workshop molimo naznačiti na:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
zaključno do 1. travnja 2012.
Ekscena EPDS Majstorska radionica:
02.-04. 04. 2012.  | 10:00h – 13:30h
Hrvatska premijera predstave:
06. 04. 2012.  | 20:00

Luís Miguel Felix & Sidney Leoni
Ekscena u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom i Hrvatskim institutom za pokret i ples

Zamislite svemir koji posjeduje različite fizikalne zakonitosti od našeg, drugačiju silu gravitaciju, partikularnu konvenciju vremena. Takav svemir karakteriziran je specifičnom razinom temperature, boje, mirisa, teksture, vlažnosti, svjetla. On je nastanjen bićima kojima su urođene drugačije koordinate ponašanja i socijalne interkacije. Ta bića podložna su i pod utjecajem svemirskih uvjeta takvog univerzuma, a mi možemo tek  pretpostaviti na koji način jedna drugačija logika događaja asimilira njihove životne vrijednosti. Zamislite cijeli niz interakcija između drugačijeg svemirskog okružja i takvih novih životnih vrsta.

Zaustavite se jos jedan tren u takvom univerzumu i zamislite kako odjednom,  iznenada temperatura mijenja svoje koordinate, a miris koji osjećate pomiče svoju prostornu putanju. Zapravo niste u stanju razaznati da li se ta prostorna vrijednost pomiče ili zapravo temperatura takvog univerzuma utječe na vašu percepciju njuha. Utječe li i temperatura na zadatost na način kako se tijela gibaju u takvom svemiru?  Sve djeluje usporeno, zrak se osjeća hladnijim, svjetlost postaje preglednija i još svijetlija, niste u mogućnosti razlikovati oblike i pojave oko vas, umjesto svjetlosti vaše oko zapaža samo boju, umjesto gravitacije vaše tijelo doživljava tek unutarnju kontrakciju mišića. To bi mogla biti potpuna pomrčina, apokalipsa!

U projektu War of Fictions izvođači utjelovljuju različite nizove emocionalnih i osjetilnih stanja u kreaciji eksperimentalnog i drugačijeg kinestetskog okoliša. Izvedba je kreirana i događa se unutar fikcionalnih atmosferskih simulacija u kojima akcije, figure, pokret i koreografija sugeriraju jednu drugačiju vrstu prožimanja s elementima prostora, vremena, gravitacije/težine, mašte te socijalnog ponašanja. Wars of Fiction nagovještava putovanje u kojem su tijela i izvođača i publike doživljena u svom njihovom potencijalu, što omogućava da osjetimo i navigiramo prostorom u kojem je sve moguće, u kojem efemerna privremena scenografija također sudjeluje u takvoj fikcionalnoj mašineriji, komponirana kao spektrum mobilnih senzacija kao što su zvuk, miris, svjetlosni efekti, temperaturne oscilacije i dodir.


Autori, koncept, izvedba: Sidney Leoni & Luís Miguel Félix
Dizajn zvuka: Peter Lenearts
Dizajn prostora: Laurent-D Garnier
Dizajn i tehnika svjetla: Nick Symons
Umjetnička asistencija: Manon Santkin
Koprodukcija: Jardin d´Europe, Cullberg Ballet, Circular Festival, MDT Stockholm, WorkSpace Brussels.
Podržano od strane: Nordic Culture Point, Nordic Culture Fund, the Culture Programme of The European Union, Konstnärsnämnden, the Swedish Arts Grant Committee, Fundação Calouste Gulbenkian.

Sidney Leoni (FR) Sidney razvija rad koji se fokusira na pitanja senzacija, afekata, aktivne percepcije i specifičnih interlacija s publikom. Tijekom 2010. godine s grupom pozvanih međunarodnih umjetnika producirao je predstavu Undertone koja se bavila hiberboličnim stanjima prenaglašenih perceptualnih stimulacija. Tijekom 2008. godine pohađa MA program iz koreografije na University college of Dance Stockholm gdje je diplomirao 2009. godine. Tijekom 2004-2006 godine završava MA program Research in Dance / University Sophia Antipolis, Nica (Fr). Kao izvođač ili su-autor surađivao je na predstavama Giant City (2009) - Mette Ingvartsen, The Host (2010) - Andros Zins-Browne, Mychoreography (Sweden - 2008-10).

Luís Miguel Félix (PT) portugalski je plesni umjetnik. U razdoblju od 2008-2011 razvija svoju izvedbenu profesiju kao performer u predstavama eminentnih europskih koreografa čiji rad vidi kao jedinstvenu pojavu i okosnicu suvremene izvedbene kreacije. Trenutno sudjeluje kao izvođač u predstavama Blue - Juan Dominguez, Undertone - Sidney Leoni, Low Pieces - Xavier Le Roy te u kolaborativnom proejktu Oedipus, my foot - Jan Ritsema. Njegov koreografski rad bavi se specifičnim načinima i uvjetima nastanka predstave, s fokusom na istraživanje načina na koje se izvedba predstavlja i svjedoči putem publike i samih izvođača. Luís Miguel Félix diplomirao je glumu i kazališnu teoriju / University of Esmae, Porto, 2006. U 2007. godini stipendist je danceWEB programa. Tijekom 2008. godine selektiran je za program plesne edukacije ex.e.rce / 6M1L, Centre Chorégraphique National de Montpellier tijekom kojeg je inicirao Wedance – projekt usmjeren na razvijanje online net koreografskih istraživanja.

Više informacija na:
waroffictions.tumblr.com
www.undertone2012.wordpress.com
ekscena.hr/blog
e-scena.hr