29.04.2016. | 18:00 - 19:30 h - radionica 29.04.2016. | 20:30 - 22:30 h - milonga

Voditeljica: Jelena Somogyi

“Argentinski tango je ples cijeloga svijeta. Njegova putovnica je osjećaj.”
Carlos Gavito (plesač)

U okviru obilježavanja Svjetskog dana plesa, na plesnom podiju u dvorištu Zagrebačkog plesnog centra u Ilici 10 održat će se besplatna radionica argentinskog tanga. (U slučaju lošeg vremena održat će se u zatvorenom prostoru.)

Radionica je namjenjena i apsolutnim početnicima i onima koji su već zagrizli u tango, a žele ga vidjeti ili doživjeti iz drugog aspekta.
Proći će se kroz priču i pokret, povijest tanga i bonton te najvažnije plesne izražaje.

Radionica je besplatna i otvorena svima, važno je samo doći u prikladnoj obući, koja mora držati stopalo. Dame ne moraju imati cipele na petu, važno je samo da potplat bude gladak kako bi mogao kliziti po površini. Odjeća, za prvi put, nije bitna.
Za bavljenje argentinskim tangom nema dobne granice. Učenjem argentinskog tanga razmjenjujemo osjećaje i iskustva sa cijelim svijetom. Nemati plesnog partnera nije zapreka!

O voditeljici

U ZPC-u će vas po prvi puta kroz radionicu argentinskog tanga u čarobni svijet tog plesa uvesti Jelena Somogyi. Jelena je svoje prve plesne korake započela baletom - koji joj je ostao trajna ljubav - još prije osnovne škole, a nastavila baraterom i drugim plesnim tehnikama. Svoja iskustva u argentinskom tangu počela je sakupljati prije petnaestak godina, a kao tango umjetnica i maestra smatra da je jako važno usavršiti obje plesne uloge: nuditelj (leader) i prihvatitelj (follower).

Svoje plesno umijeće trajno usavršava s majstorima argentinskog tanga iz cijeloga svijeta. Njezin mentori su Andreja Podlogar i Blaž Bertoncelj, renomirani slovenski plesni par.

Jelena je osmislila i sustav vlastitih vježbi, stretch-tango, za pravilnu postavu tijela i čuvanje tijela od ozljeda, te tango movement, koji je tek u začetku, a čiji je cilj podići argentinski tango na jednu posebnu razinu (kroz tango, balet, suvremeni ples i kabare). U njemu se pojedinci kroz različite vježbe uče samostalno i timski izraziti tangom rabeći teatralnu tehniku. Najveća pažnja pridaje se neverbalnoj komunikaciji, terapijskom učinku tanga i moći izražavanja. Redovito pohađa škole tango teatra. Svoj pokret i svoje prenošenje znanja redovito preispituje i proučava sve njihove aspekte.

U plesnom izražavanju radi na emocijama i pričama koje nastaju kroz ples. Njihova potreba ih je prepoznati  i preoblikovati, te pretvoriti u prepoznatljivu priču. Kroz muzičku interpretaciju (promjene melodije, naglašavanje pokojeg muzičkog elementa, instrumenta, glas pjevača), osviještava plesače kako osjetiti muziku, kako koristiti njen ritam i melodiju, te kako prenijeti glazbenu emociju na osobu s kojom dijele pokret i publiku.

Asistent Mario posjeduje osmogodišnje plesačko i scensko iskustvo različitih vidova te klasično glazbeno obrazovanje, a u posljednje se vrijeme intenzivno bavi argentinskim tangom. 

29.04.2016. | 20:30 - 22:30 h

Milonga

(naziv za mjesto i dogđaj gdje se okupljaju plesači argentinskog tanga)

Glazbe će biti za svačiji ukus.
Nema nikakve naplate, osim Vašeg osmjeha i dobre energije. Dobrodošli su plesači i zantiželjnici. Argentinski tango je ples i glazba.

U 22 sati biti će show Jelene Somogyi i MM.

www.libertango.eu