CIJENE

Pojedinci (1 osoba): 100kn

Partneri (2 osobe): 150kn

Kohezivna grupa od 3 do 5 osoba: 200kn (za sve)

Kohezivna grupa s više od 5 ljudi: organizira se zasebna radionica.

Sve cijene su za dva dana (sudjelovanje je obavezno oba dana)
12-13.3.2016. | 11:00 - 13:00 h
Voditelj: Rusi Yosifov

Krugovi
Mi, integralni edukatori,  proučavamo sve kroz principe integralne metode. Na takav način možemo razmotriti bilo koje područje života. U ovom slučaju naša glavna tema je ples. Ovim putem ćemo se fokusirati na temeljni koncept koji proživljava svaki čovjek koji pleše neovisno o njegovom dosadašnjem iskustvu. To je koncept ritma. Znamo da ritam postoji u svakom dijelu realnosti, da se postojanje čitavog svemira odmjerava uz pomoć ritma, i teško nam je samo zamisliti kako bi naš život izgledao bez njega. No, mi ćemo zamisliti to što je nezamislivo, otkrit ćemo to što je bilo skrito i preplivat ćemo kroz vrijeme i prostor, kako bi  svatko mogao otkriti nove horizonte, proširio svoju kreativnost, i ispunio se inspiracijom u interakciji s vlastitim ritmom.

O integralnom plesu
U osnovi integralne metode jest čovjek unutar sebe i unutar svojeg okruženja (grupa, skupina, društvo).
Svatko od nas je stvoren do nekud savršen i ima zadatak otkriti i završiti taj dio sebe koji je nepotpun. No, kako ga otkriti? Kako saznati gdje se nalazi to mjesto u kojem tragamo za ispunjenosti i cjelovitosti?

Mi smo uključeni u sistem, ali funkcioniramo s njim u neskladu. I što mu stvaramo veće poteškoće, on nam uzvraća istom mjerom. Budući da ga ja guram prema disbalansu, taj defekt se vraća meni snagom toliko puta većom od onoga što sam uložio.

Radionice integralnog plesa se bave rješavanjem tih fundamentalnih problema spuštajući ih na jednostavan nivo pokreta. Kroz razgovore, vježbe, primjere i igre postižemo razumijevanje za pravila koje vladaju u sistemu u koji živimo 24/7.

IE (integralna edukacija) daje prostor svakome izraziti se u potpunosti, ali nakon što ispuni odrđene jednostavne uvjete. Što više čovjek uspjeva u tome, to više otkriva da mu zapravo ti uvjeti donose slobodu. Na taj način svatko može proširiti vlastiti um i emocionalnu inteligenciju. A, to je tek početak jednog prekrasnog putovanja prema unutarnjem svijetu čovjeka neraskidivo povezanim sa svojom okolinom, koji se neprestano nadopunjavaju, mijenjaju i razvijaju.

Rusi Yosifov - o sebi
Plešem aktivno više od 28 godina. U posljednjih 18 - profesionalno. Prošao sam kroz školski plesni odgoj i klasičnu pripremu. Inicijalni stil mi je bugarski folklor. Iz njega sam dobio vrlo fleksibilnu preceprciju ritma, jer je bugarski folklor poznat po svojoj ogromnoj varijabilnosti u ritmovima. Uz to sam proširio svoj svjetonazor za vrijeme brojnih putovanja u New York City, Washington DC, Baltimore, New Jersey, Frankfurt, Manheim, Berlin, Phrozheim, Schechin, itd. na kojima sam proučavao različite stilove uličnog plesa. Glavni fokus sam imao na tzv. break dance, originalnog naziva b-boying koji plešem 18, a podučavam 13 godina. Naučio sam sve osnovne koncepte od utemeljitelja tog stila poput Kena Swifta, Mr. Freez-a, Crazy Leggs-a, Aliena Ness-a, Break Eazy-a, Maurizia the Next One-a itd. Iz b-boyinga sam ekstrahirao ogromnu slobodu izražavanja i veliku ljubav prema improvizaciji. Shvatio sam što je zapravo groove. Spoj tog hradcore funk plesa s beskrajnim mogućnostima kombiniranja i kompliciranja ritmova bugarskog folklora daje mi osnovu vjerovati, da mogu pristupiti radionicama na temu  ritma s pouzdanjem stručnog edukatora.

S druge strane, u zadnjih 5 godina aktivno proučavam sve mogućnosti podučavanja plesa kroz prizmu integralne metode (u Hrvatskoj pod naziovm IPPU - Integracijsko-procesni pristup učenju). U njoj sam pronašao točno taj pozitivan pristup i slobodu, koji želim prenijeti svim polaznicima na svojim radionicama.

Prvi na svijetu sam počeo implementirati sve što sam naučio o IE na vlastitim plesnim satovima u radu s djecom s posebnim potrebama. Prvi veliki integralni plesni korak  učinio sam u Bugarskoj na festivalu Jam On It, koji sam pokrenuo još 2003. godine, i koji je nakon 10 godina postao veliki međunarodni forum umjetnosti i ušao u kulturni kalendar Sofije. Na tom događaju prvi put sam prikazao koreografiju sastavljenu na temelju integralnih igara i razgovora u krugu, u kojoj je sudjelovalo preko 20 plesača, od 9 do 35 godina starosti, iz 5 država, od početnika do profesionalaca. Oni su uspjeli doći do konačnog dogovora i korak po korak su izgradili desetominutnu prezentaciju.

S time sam postao prvi plesni integralni edukator na svijetu. Naravno, samu metodu kao osnovu svog plesnog pristupa naučio sam i učim i dalja od svojih kolega, integrlnih edukatora, koje djeluju u svim područijama života, poput znanosti, biznisa, politike, medija, muzike, računarstva, internet-a, itd. Uvijek nastojim ostati povezan s njima jer njihova podrška, autoritet i trud su neprestani izvor inspiracije i noviteta u mom poslu edukatora. Uvijek ostavljam prostor za putovanja kako bih mogao doći do živog susreta s njima kako u Hrvatskoj, tako i po čitavom svijetu, jer moj svakodnevni trud tako donosi i njima veliku dozu pouzdanja, potpuno novi kut gledanja, i unikatno proširenje bogatstva metode.

Svakako se želim zahvaliti svim polaznicima radionica integralnog plesa zato što svojim trudom oni doprinose generalnom napretku ne samo metode, već i pozitivnog utjecaja na međuljudskim odnose po cijelom svijetu (zbog istog tog zakona integralnosti). Uz mene i moje kolege, sudionici tako također postaju pioiniri jednog studija, koji ima potencijal inspirirati pozitivnu generalnu promjenu u globalnom društvu.

Integralnost
Svijet u kojem danas  živimo postao je globalan i integralan. To znači da su svi njegovi dijelovi potpuno međuovisni i svaki dio određuje sudbinu drugoga. Do toga nas je doveo generalni proges u svim područjima života. Od sada na dalje više nema mjesta za rasprave i nesporazume među različitim dijelovima svijeta, zato što sve što ide protiv integracije je proturječno evoluciji i zakonima prirode.

Svaki čovjek koji ispravno uđe u integraciju od toga može samo imati benefit, zato što on malo po malo počinje razumijevati da integracija, međusobno povezivanje, uzajamno jamstvo, odstupanje, jedinstvo su zov prirode. A cilj prirode je dovesti čovječanstvo do jednakosti sa sobom - do hramonije i savršenstva.

Jednakost s prirodom - garancija za siguran i bezopasan napredak
Najveća sila, koja daje sve na svijetu je sila prirode. Ako je čovjek sličan njoj onda se nema čega bojati. Neće izgledati slab, kao netko tko živi u strahu da ne bude ranjen. Sličnost s prirodom vodi čovjeka i sve ljude kao jednu cjelinu prema stanju potpune ugode. Ako su svi pobjednici onda se i pojedinac osjeća kao pobjednik, zajedno sa svima. I obrnuto, ako se svatko suprotstvlja drugome, onda je to proturječje s prirodom.

Vidjeti sebe
U svakom čovjeku postoji životinjska i socijalna motivacija i one se ne trebaju skrivati, upravo suprotno - potrebno je razgovarati o tome kako bi se razotkrile. Potrebno je dati čovjeku mogućnost da vidi koliko zbog tog razotkrivanja može biti produktivan  i koliko to može doprinijeti njegovom vlastitom komforu. Sve to se treba pokazati s namjerom da svi nauče i da svi napreduju - kao obuka za sve, kako bi svatko mogao postati sam svoj psiholog.