Zagreb, HR
Lipanj 2016. - kolovoz 2017.
HR | EN

OPĆE INFORMACIJE


Hrvatski institut za pokret i ples i Zagrebački plesni centar, ponosno najavljuju:

Laban/Bartenieff and Somatic Studies International (LSSI)
Certification Program in Movement Analysis and Somatic Practice™

Nakon uspješno završenog programa, polaznici će dobiti certifikat iz područja Analize Pokreta i Somatskih Praksi, te će zadovoljiti sve potrebne uvjete kako bi se mogli registrirati pri Međunarodnoj asocijaciji za edukaciju i terapiju kroz somatsku praksu (The International Somatic Movement Education and Therapy Association: ISMETA)

 1. 13-25. lipnja 2016.
  Osnovni Seminar (FOUNDATION COURSE) - LMA i Somatske Prakse

 2. 20. srpnja – 4. kolovoza 2016.
  Modul 1 – TIJELO (BODY) - u Somatskoj praksi

 3. 3-15. siječnja 2017. 
  Modul 2 – Oblik (SHAPE) - Kvalitete suodnosa

 4. Lipanj 2017.
  Modul 3 – EFORT (EFFORT) - Izražajne kvalitete pokreta

 5. Srpanj-kolovoz 2017.
  Modul 4 – PROSTOR (SPACE) - Integracija i Primjena

Ovaj intenzivni certificirani program usavršavanja polaznike priprema i osposobljava za samostalan rad kao Somatskih Praktičara i Analitičara Pokreta, kako u obrazovnom kontekstu tako i drugim profesionalnim okruženjima. LSSI je organizacija koja od 2004. godine ima pravo izdavati certifikate u području Analize pokreta i Somatskih praksi.

* Osnovni Seminar (FOUNDATION COURSE) se sastoji od 12 dana poduke (pet dana rada, jedan dan odmora), i to u slijedu. Svaki Modul od #1. do # 4. sastoji se od 15 dana poduke, uključujući i subote. Osnovni Seminar i Modul #1 mogu se pohađati zasebno.

Osnovni Seminar (FOUNDATION COURSE), cijena: $2200 USD.
Cijena svakog Modula (1,2,3,4) zasebno: $2450 USD
Cijena cijelog programa: $12,000 USD

Zainteresirani praktičari, državljani Hrvatske s boravkom u Hrvatskoj, mogu se prijaviti za posebne školarine. Zainteresirani za sudjelovanje u ovom međunarodno priznatom programu mogu se prijaviti i iskazati svoj interes putem e-maila: jkaylo@labaninternational.org. Dodatne informacije dostupne su upitom na e-mail: info@plesnicentar.info.

Preuzmite prijavnicu ovdje
Ispunjenu prijavnicu molimo pošalijte na: jkaylo@labaninternational.org
najkasnije do 1. travnja 2016.

Ovaj je program rezultat dugogodišnje suradnje Hrvatskog instituta za pokret i ples i Škole suvremenog plesa Ana Maletić u Zagrebu koja je 2002. godine započela suradnju s Janet Kaylo iz Laban/Bartenieff and Somatic Studies International™ (LSSI). Zahvalni smo na mogućnosti da ponudimo ovaj program u Hrvatskoj kao i posebne pogodnosti za profesionalne plesne djelatnike, državljane Hrvatske s prebivalištem u Hrvatskoj. Program je otvoren svima koji se profesionalne bave plesom, glumom, i drugim tjelesnim praksama kao i terapeutima koje zanima ovaj pristup rada te ga žele primjenjivati u vlastitoj praksi.

Više informacija o Laban/Bartenieff & Somatic Studies International (LSSI): http://www.labaninternational.org/c5/index.php/about/


Često postavljana pitanja (FAQ)


Kada moram uplatiti cjelokupni iznos za svaki od modula, odnosno za cijeli program?

Ukoliko ste građanin Hrvatske s boravištem u Hrvatskoj, trebate uplatiti 25% iznosa za Osnovni seminar (Foundation Course) u trenutku prijave na seminar, umanjen za iznos parcijalne stipendije ukoliko Vam je ista odobrena.
Ukoliko plaćate u ratama, druga rata (idućih 25%) treba biti uplaćena do 15. svibnja, a kompletan iznos (preostalih 50%) za Osnovni Seminar do 15. lipnja.
Također možete uplatiti cjelokupni iznos koji je potreban u jednoj ili dvije rate. Cjelokupni iznos mora biti uplaćen do početka seminara.
Detaljnije informacije vezane uz povrat uplaćenih sredstava nalaze se na stranici Registration na internet stranicama LSSI programa. Povrat sredstava vrši se samo u iznimnim situacijama, s obzirom da troškovi realizacije programa teku uoči početka samog programa u Zagrebu, te se tako pokrivaju iz pristiglih uplata.

Kako izvršiti internetsku uplatu?

Sve uplate primaju se putem internet, kroz Paypal, na sljedećem linku:
http://www.labaninternational.org/c5/index.php/programs/registration/
Na toj adresi naći ćete meni s raznim opcijama za plaćanje Osnovnog Seminara (Foundation Course). Ovaj meni će se promijeniti kada završi Osnovni Seminar odnosno Foundation Course.

Poželjno je da imate Paypal račun, koji je spojen s vašim bankovnim računom ili kreditnom karticom. Ukoliko nemate Paypal račun, možete platiti putem kreditne kartice koristeći Paypal sustav.

Pratite upute na stranici kako biste poslali prijavnicu (Application) uz uplatu od $50.
Nakon što je vaša prijava prihvaćena (kroz 3 do 4 dana), ponovno posjetite registration page.

Kliknite na izborni meni te odaberite odgovarajući iznos.
Kliknite na gumbić “Add to Cart".

Na meniju se nalazi iznos za registraciju od 25% sa ili bez odobrenih hrvatskih parcijalnih stipendija. Možete naravno, ukoliko želite, uplatiti i cjelokupni iznos za Osnovni Seminar (Foundation Course) u trenutku prijave. Također možete odabrati da uplatite 50% potrebnog iznosa nakon prijave, što znači da ćete uoči samog početka kursa morati platiti drugih 25% ukupnog iznosa. Ukoliko želite platiti u tri rate, tada prva rata od 25% ukupnog iznosa dospijeva u trenutku prijave, 25% dospijeva 15. svibnja, a preostalih 50% dospijeva 15. lipnja. Plaćanje u ratama ne podliježe mogućnosti povratka iznosa ukoliko odustanete. Detaljnije informacije o povratu sredstava nalaze se pod stavkom Refund Policy na stranici označenoj Registration Page.
Nakon što izvršite uplatu, dobit ćete potvrdu o uplaćenom iznosu od Paypal sustava.

Što se događa s mojom uplatom ukoliko se program ne održi?

Ukoliko se program otkaže, odnosno ne održi se, cjelokupni se iznos vraća na vaš račun.

Da li je potrebno ranije iskustvo u radu sa somatskim praksama, i koje?

Svako tko se prijavljuje na Osnovni Seminar (Foundation course), koji je neophodan za pohađadnje svih preostalih Modula, mora imati nekakvu konzistentnu tjelesnu praksu, odnosno iskustvo kretanja, prakse pokreta. To može biti ples, yoga, pilates, Continuum, fizičko kazalište ili neka druga praksa tijela u pokretu koju sami sprovodite. Kao minimum je potrebno imati iskustvo na uvodnoj razini u području Labanove Analize Pokreta, te ukoliko nikada niste imali iskustvo somatske prakse, potrebno je da imate osnovno saznanje Funkcionalne odnosno Primjenjene odnosno Iskustvene Anatomije na uvodnoj razini (Functional, Applied or Experiental Anatomy). Ukoliko ste novi u Somatskoj praksi odnono LMA metodi, molimo vas da uputite email na info@labaninternationa.org kako bi se dogovorili kako ispuniti ove uvjete.

Da li ću dobiti certifikat nakon svakog modula koji dovršim ili tek po završteku cjelokupnog programa? Kakav dokaz dobivam da sam uspješno završio/la pojedini modul?

Nakon svakog uspješno završenog Modula dobit ćete certifikat kojeg izdaje LSSI.

Moram li znati engleski? Koju razinu znanja engleskog jezika moram posjedovati?

Da. Ovaj se program predaje na engleskom jeziku i predavači su s engleskog govornog područja. Na predavanjima polaznici mogu jedni drugima pomoći oko tumačenja ili prijevoda, ali takve se situacije u principu koriste samo da bi se pojasnio kontekst. Ukoliko ste u mogućnosti čitati i shvatiti informacije objavljene na LSSI internet stranicama pretpostavljamo da ste u mogućnosti pohađati ovaj program.
Ukoliko imate poteškoća oko razumijevanja objavljenog sadržaja tada će vam i materijali koje ćete dobiti na čitanje biti nerazumljivi. Razumijevanje engleskog jezika je bitnije od samog govornog umijeća, a iskustvo kretanja te sposobnost istraživanja pokretom pomoći će vam da lakše shvatite poneki nerazumljivi ili teže razumljivi kontekst izražen na engleskom jeziku.

Da li moram dolaziti redovito na prijavljeni kurs?

Yes. Any class that is missed on the module means that specific material has been missed that may not be repeated in the program. It is the participant’s responsibility to get the missed material from one of their classmates or one of the tutors. Students are discouraged from missing any classes or days on the program, but should unforeseen or pressing circumstance arise, it will be possible to get the material through a tutorial and/or classmate’s sharing of notes and experiences in the classes missed. If tutorials are required with one of the faculty tutors, these will incur an additional cost to the student to the faculty member involved at an hourly basis.

Imam li pravo na povrat uplaćenog novca ukoliko sam već krenuo na kurs te odustanem?

Očekujemo da sudionici imaju neko predznanje ili spoznaju o LMA ili somatskoj praksi prije no što se prijave u program. Ukoliko imaju tu osnovnu svijest o tome što ovaj program donosi, tada u principu posjeduju dovoljno informacija kako ne bi došlo do situacije u kojoj se kandidat prijavi u program, te odustane iz razloga što ne razumije ili je izgubio interes. No tijekom svog postojanja, LSSI nije zabilježio niti jedan slučaj da je ijedan od studenata odustao od programa! Ukoliko je netko nesiguran u razinu vlastitog interesa za ovaj program ili pak somatsku praksu, tada preporučamo da se kandidat dodatno raspita o mogućnostima i prednostima ovog programa. Osnovni Seminar (Foundation Course) također priprema buduće polaznike u ovom smislu, pojašnjava dodatno što program nudi te pruža mogućnost dodatnog upoznavanja kao i sukladnost kandidata da pohađa ovaj program Movement Analysis and Somatic Study, tijekom ukupno 90 sati koliko Osnovni Seminar traje.

Kako izgleda tipičan dan?

Započinjemo u 9 sati ujutro, obično tako da polaznici stižu između 8:30 i 8:45 kako bi se pripremili za sat. Tijekom dana izdvaja se 1h i 15 minuta za ručak te dvije kraće pauze, svaka u trajanju od 15 minuta. Nastavni dan završava u 17:45.
Osnovni Seminar (Foundation Course) sastoji se od pet radnih dana, koji počinju u srijedu 17. lipnja, te slijedi 1 dan odmora, potom 5 nastavnih dana i 1 dan odmora, te još dva radna dana. Program završava 30. lipnja. Svakako obratite pažnju da su državni blagdani i nedjelje uključene u ovom programu kao radni dani.

Da li se program sastoji zasebno od predavanja, a potom praktičnog dijela ili je sve povezano?

Teorija i praksa se isprepliću. Općenito, svaku teoretsku postavku prate iskustvene vježbe, a ponekad se ovaj dio zamjenjuje diskusijom. Samo kretanje nije fizički izazovno, a tijekom dana postoji ravnoteža između napora i odmora, tijekom kojih se tzv. unutarnji rad izmjenjuje sa tzv. vanjskim u kvaliteti i trajanju.

Da li postoje domaći zadaće tijekom pohađanja programa, ili između svakog modula?

Da. Između samih modula polaznici dobivaju zadatke koje trebaju izvršiti, a završni se projekt prezentira tijekom Modula br. 4 u 2016. Godini. Ovaj završni projekt započinje već tijekom Modula br. 2, dakle u siječnju 2016., tako da polaznici imaju zimski i proljenti semestar kako bi ostvarili potrebno istraživanje te napisali svoj Završni Istraživački prijavni rad (Final Research Application paper).

Tijekom samih Modula, također se zadaje materija za čitanje kako bi se studenti pripremili za slijedeći dan. To nije obavezno s obzirom da nije uvijek praktično, ali je poželjno. Također tijekom svakog Modula postoji jedna individualizirana sesija s predavačem. Ovaj individualizirani sat polaznici mogu iskoristiti da postave pitanja ili pak da se pripreme za završni ispit. Studenti također mogu dobiti i grupne projekte koji bi mogli zahtjevati da sudionici ostanu neko vrijeme zajedno na kraju nastavnog dana kako bi se projekt realizirao, ali se takve situacije ne pojavljuju u svakom od Modula. Ocjenjivanje je sastavni dio svakog Modula, uključujući i Osnovni Seminar (Foundation Course). To su obično praktične procjene koje često uključuju i pisani material materije koja se ocjenjuje.


U ZAGREBU


Predavači u Zagrebu uključit će:

Osnivačicu i ravnatljicu LSSI programa Janet Kaylo koja posjeduje brojne kvalifikacije/diplome: Psihoterapeuta specijaliziranog u području plesa, te Movement Pattern Analyst (Warren Lambov sustav kodiranja pokreta koji se koristi u razvoju poslovnih i drugih karijera). Janet je također diplomirala (MA) u području Jungian and Post Jungian Studies.

Ostali predavači su:

Charlotte Darbyshire, sa zavidnim iskustvom specijalista u radu sa osobama različitih tjelesnih predispozicija, koreografkinja i plesačica koja je obišla Veliku Britaniju i Europu. Iako porijeklom iz Velike Britanije, Charlotte danas živi u Francuskoj te sudjeluje u projektu koji se odvija u Zagrebu u području istraživanja rada sa osobama raznolikih tjelesnih osobnosti. U planu je i predavanje na Zagrebačkoj Plesnoj Akademiji.

Nadine Saxton (MFA, Dance Studies), je stručnjak za labanotaciju a također je i Somatski Psihoterapeut uz to što je certificirani analitičar pokreta, te je registrirani terapeut/educator somatskih praksi. Nadine živi i radi u Torontu u Kanadi.

Ostali predavači specijalizirani su pojedinim područjima te će prema potrebi svake cjeline prisustvovati programu. Svi predavači posjeduju ISMETA registraciju.

Opširnije biografije dostupne su na engleskom.

LSSI Certificirani Program u Analizi pokreta i Somatskoj praksi

U želji da se promoviraju i unapređuju somatski pristupi u studiju pokreta kao i u drugim područjima primjene pokreta, LSSI služi kao okvir za standardizaciju, te tijelo koje regulira certifikaciju za Modular Certification Programs in Movement Analysis and Somatic Practice™.

Program koji se u okviru LSSI sastoji od 500 radnih sati odobrava i priznaje međunarodna organizacija: International Somatic Movement, Education, and Therapy Association (ISMETA). Po uspješno završenom programu moguća je izravna prijava za registraciju pri asocijaciji Somatic Educators and Therapists.

Svi LSSI programi su osmišljeni kako bi kod polaznika produbili razumijevanje i moć istraživanja pokreta kao osnove našeg životnog iskustva – odnosno racionalnog, instersubjektivnog čina, prisutnog u životu i umjetnosti.
Certificirani program koji se nudi sastoji se od 5 (pet) zasebnih cjelina. Započinje s Osnovnim seminarom (Foundation Course) te se napreduje kroz slijedeće 4 (četiri) tematske cjeline (Modula): Tijelo (Body) / Oblik (Shape)/ Efort (Effort)/ Prostor (Space). Posljednja u ovoj seriji cjelina uključuje i prezentaciju koja se sastoji od specifične teme koja se istražuje u okviru opće Analize Pokreta i Somatske prakse, odnosno teorije.

Metoda Laban/Bartenieff Movement Analysis, kroz različite discipline koje se bave proučavanjem svjesnosti o ljudskom kretanju te neverbalnom komunikacijom, godinama se koristi u različitim profesionalnim disciplinama poput plesnih tehnika, pripreme glumaca odnosno kao dio temeljnih glumačkh vježbi, u raznim terapeutskim praksama i pristupima unutar kliničkih praksi, te u plesnoj terapiji, koreografskoj praksi, Yogi, kao dio programa Wellness i Fitness industrija.. Koristi se u antropologiji, kao priprema za osposobljavanje javnih govornika, te ima razne primjene unutar istraživačkih praksi.

Iskustveni i praktični rad u svakoj od navedenih, vrlo intenzivnih cjelina, podupire razvoj psihofizičke osvještenosti kao i širenje mogućnosti za ponovno uspostavljanje pravilnog kretanja. Rezultat osobnog iskustva i učenja stvara temelj za rad s drugima u funkciji Somatskog praktičara: “subjektivni proces proživljenih svijesti i iskustava” (ISMETA Scope of Practice).